CIVIL SZERVEZETEK

Tájékoztatás civil szervezeteknek: 2020. szeptember 30-ig kell benyújtani a 2019. évi beszámolókat

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében 2020. április 21-én kihirdetésre került - a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló - 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet.

A rendeletben foglaltak szerint a civil szervezetek 2019. tárgyévre vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási (leadási, megküldési) határideje az Országos Bírósági Hivatal részére 2020. szeptember 30.

A beszámoló elkészítésével és benyújtásával kapcsolatos hasznos tudnivalók, gyakorlati tanácsok EZEN az oldalon találhatóak, az elkészítéséhez szükséges nyomtatványokat INNEN lehet letölteni.

A civil szervezetekkel kapcsolatos általános tájékoztatás erre a hivatkozásra kattintva olvasható.

 

Budapest, 2020. április 22.

 


Rendkívüli figyelemfelhívás! Civil beszámolók feldolgozása

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében az Országos Bírósági Hivatal ügyfélszolgálata szünetel.

A hír erre a hivatkozásra kattintva olvasható.

Budapest, 2020. március 16.

 


Illetékszabályok változása az alapítványok nyilvántartási ügyeiben

Megváltoztak az alapítványok nyilvántartási ügyeiben fizetendő eljárási illetékre vonatkozó szabályok.

A 2020. január 1-jétől életbe lépett módosulások következtében az alapítványi nyilvántartási ügyek jelentős része illetékkötelessé vált.

Az új szabályok alkalmazását illetően a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) és a Fővárosi Törvényszék (FT) Civil és Egyéb Cégnek Nem Minősülő Szervezeteket Nyilvántartó Csoportjai egyeztettek és közös álláspontot alakítottak ki. A megbeszélés eredményeként született tájékoztató – amely többek között tartalmazza a kötelezettekre, az esedékességre, a mentesülésre és a fizetési módokra vonatkozó fontosabb szabályokat és hasznos információkat – az alábbi linken olvasható.

https://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu/sites/default/files/news/...


 

A 2020. január 1-jével közzétett beszámolók benyújtásához szükséges új nyomtatványok erre a hivatkozásra kattintva megtekinthetők. További hasznos link a civil eljárások témakörében ide kattintva  megnyitható.

 


Közeledik a civil szervezetek beszámolóinak benyújtási határideje 2018 évben

 

______________________________________________________________________

Kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott az immár második Civil Nyitott Nap a Budapest Környéki Törvényszéken

 

A Budapest Környéki Törvényszék hagyományteremtő jelleggel, immár második alkalommal tartott Civil Nyitott Napot 2017. április 27-én.

A rendezvényre 114 előzetes regisztráció érkezett, erre figyelemmel a rendezvény szervezői módosították az eredetileg meghirdetett helyszínt, így a nyitott napot a törvényszék Thököly úti épületének legnagyobb befogadóképességű tárgyalótermében tartották meg a civil szervezetek képviselői, ügyvédek és az érdeklődők számára.

A rendezvényt dr. Pintér Mária, a Gazdasági Kollégium kollégiumvezetője és dr. Réczey Katalin, a Civil Nemperes Csoport csoportvezető bírája moderálta.

Dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke megnyitó beszédében kitért rá, hogy a törvényszék 9220 élő civil szervezetet tart nyilván, ezzel országosan a második legnagyobb nyilvántartó bíróság. Ezen a speciális területen kiemelten fontos az ügyfélbarát, szolgáltató bírósági jelleg megvalósulása, különös tekintettel arra, hogy a civil szervezeteket érintő eljárásokban nem kötelező a jogi képviselet.

Ezt a célkitűzést szolgálja - többek között - a Civil Információs Centrum működtetése, valamint a különböző tájékoztatók, nyomtatványok, segédanyagok, melyeke az eljárások során is folyamatosan felhívják az ügyfelek figyelmét.

A rendezvényen részt vett dr. Rózsa Zsolt, a Pest Megyei Főügyészség főügyész-helyettese és dr. Jagusztin Tamás osztályvezető ügyész is. Dr. Rózsa Zsolt tájékoztatást adott az ügyész megváltozott feladatairól a civil szervezetekkel kapcsolatos eljárásokban.

A nyitott nap során a Civil Nemperes Csoportban dolgozó bírósági titkárok tartottak előadásokat. Dr. Nyíri Krisztina az egyesületekre vonatkozó, 2017. január 1. napjától módosult anyagi jogi szabályokat, dr. Gyarmati Edit az alapítványokra és a közhasznú jogállásra vonatkozó rendelkezéseket, dr. Nyiregyházi Judit a 2017. március 1. napjától megváltozott eljárásjogi szabályokat ismertette. Dr. Magyari Csilla a törvényességi felügyeleti eljárásról, mint a bíróság új hatásköréről adott tájékoztatást, dr. Faller Beatrix a civil szervezetek megszűnésére és törlésére vonatkozó főbb rendelkezésekről számolt be.

Az előadók mind az előzetesen, e-mailben megküldött, mind a helyszínen közvetlenül feltett kérdésekre választ adtak.

A magas részvételi arány és a kérdések sokasága egyaránt jelzi, hogy ez a terület kiemelt érdeklődésre tart számot.

Erre való tekintettel a Budapest Környéki Törvényszék a honlapján is elérhetővé teszi az elhangzott előadásokat, továbbá május 15. napjáig működteti a civilnyitottnap@budapestkornyekit.birosag.hu e-mail címet, melyre a megjelentek részéről utólag érkezett kérdéseket küldhetik meg.