Befejeződött az állampolgárok biztonságát szolgáló fejlesztés a Nagykőrösi Járásbíróságon

Befejeződött a biztonságtechnikai fejlesztés a Nagykőrösi Járásbíróság épületében. A 2017. szeptember 30. és november 30. között megvalósított bővítéssel a videó kamerás megfigyelő rendszer kiépítése mellett támadásjelző berendezéseket szereltek föl, valamint az előírt karbantartási feladatokat is elvégezték.

Annak idején Nagykőrös városa a járásbíróság építéséhez a telekkel járult hozzá, de csak nagyon nehezen, kisajátítás útján, meglehetősen magas áron sikerült végül megszereznie, mivel egy Farkas Elek nevű ügyvéd - megneszelve az építkezést - felvásárolta a város elől a kinézett telkeket. Az 1931-ben neoeklektikus stílusban épült ingatlan kezdettől a bíróság használatában volt, a földszinti szárnyban a telekkönyvi hivatal is helyet kapott. Belül eredetileg fogházat is kialakítottak 3 magán, illetve 2 nagyobb közös zárkával.

1973-tól létrehozták az épületben a Pest Megyei Levéltár elkülönült szervezeti egységét, így a földszinten a járásbíróság, az emeleten az ügyészség és a levéltár Nagykőrösi Fióklevéltára működik. A Nagykőrösi Járásbíróság épülete utoljára az 1980-as években esett át nagyobb, - de mégsem teljeskörű - felújításon.

Jelenleg a Jablonszky Ferenc Program 6. pályázata keretében lebonyolított, az Országos Bírósági Hivatal által finanszírozott, közel 1 millió forintos biztonságtechnikai beruházás próbaüzeme zajlik, amelyet a bírósági munka, valamint az ügyfelek biztonságát szolgáló rendszer üzemeltetőinek és karbantartóinak képzése is támogat.

 

Budapest, 2017. november 27.