A Budapest Környéki Törvényszék Összbírói Évértékelő Értekezletének összefoglalója

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. május 25-én 10.00 órakor tartotta ötödik évértékelő Összbírói Értekezletét a Kúria Dísztermében.

Ezt megelőzően a Törvényszék elnöke, dr. Hilbert Edit és a Törvényszék Bírói Tanácsának elnöke, dr. Katonáné dr. Gombos Ilona 9:00 órai kezdettel tartott sajtótájékoztatót a Budapest Környéki Törvényszék és az illetékességi területe alá tartozó 13 Járásbíróság, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság működéséről, valamint a Törvényszék Bírói Tanácsának 2017. évi munkájáról.

A tájékoztatón a Törvényszék elnöke elmondta, hogy a 2017. évben a Budapest Környéki Törvényszék részesedése az országos ügyérkezésekből 12.51% volt, ami 172.540 ügyet jelentett. Kiemelésre érdemes, hogy a 2017-es évben a törvényszék 170.407 ügyet fejezett be, ami az országos befejezések 12.42%-át teszi ki.

Dr. Hilbert Edit beszédében kiemelte: a Törvényszék tavaly 33 évnyi bírói munkát volt kénytelen nélkülözni. A létszámhiány hátterében a tartós távollét: gyermekszülés, illetve gyermekgondozás, a pályázatok következtében időlegesen üres álláshelyek, valamint a kirendelések állnak.

Tájékoztatójában szólt a törvényszéket és a járásbíróságokat érintő elhelyezési problémákról, a 2017. évi beruházásokról és fejlesztésekről, valamint a munkafeltételek javításáról.

A tájékoztató keretében dr. Katonáné dr. Gombos Ilona, a Budapest Környéki Törvényszék Bírói Tanácsának elnöke elmondta: a Tanács kiemelt feladata a bírói álláshelyekre pályázók meghallgatása, pályáztainak elbírálása és pontozása, mely feladatnak a múlt évben is maximálisan eleget tett. Az évi négy kötelező ülés helyett 12 alkalommal ült össze és 34 álláshelyre 202 pályázót hallgatott meg. Másik kiemelt feladataként véleményezte az ügyelosztási rendeket, amelyek a többszörös személyi változások miatt számos módosításon estek át.

A sajtótájékoztató után megtartott Összbírói Értekezleten több mint 210 bíró vett részt, ahol Dr. Hilbert Edit elnök asszony részletesen ismertette a törvényszék 2017. évi munkáját, valamint átadta a Törvényszék által alapított kitüntetéseket.

 

A Budapest Környéki Törvényszék Emlékgyűrű kitüntetését vehette át:

 • Dr. Hainitsch Bayer Katalin, a Budapest Környéki Törvényszék nyugalmazott bírája,
 • Uszkay Lászlóné, a Ceglédi Járásbíróság nyugalmazott tisztviselője.

 

A Budapest Környéki Törvényszék Emlékplakett kitüntetését kapták:

 • Ábel Teréz, a Váci Járásbíróság nyugalmazott tisztviselője, irodavezetője,
 • Baski Ibolya, a Szigetszentmiklósi Járásbíróság tisztviselője,
 • Dr. Bán Zsuzsanna, a Budapest Környéki Törvényszék Polgári, Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának bírája,
 • Benkóné Karsai Ilona, a Monori Járásbíróság felsőfokú ügyintézője,
 • Kiss Zsuzsanna, a Nagykátai Járásbíróság felsőfokú ügyintézője,
 • Dr. Mizerák Judit, a Budapest Környéki Törvényszék Gazdasági Kollégiumának bírája,
 • Muriné dr. Tóth Mária, a Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiumának tanácselnöke,
 • Dr. Sági Zsuzsanna, a Budapest Környéki Törvényszék Gazdasági Kollégiumának tanácselnöke,
 • Takácsné Hrabéczy Ágnes Beáta, a Budapest Környéki Törvényszék Gazdasági Kollégiumának felsőfokú bírósági ügyintézője, irodavezetője.

 

 

A Nyitott Bíróságért Emlékplakett elismerésben részesült:

 • Dr. Hazafi Hildegard, a Ceglédi Járásbíróság elnökhelyettese és
 • Dr. Lénárd-Komjáthy Kitti Katalin, a Ceglédi Járásbíróság bírája.

 

A Főnix-Madár Vándordíjat az idén Evellei Sándornak, a Budapest Környéki Törvényszék Informatikai Főosztály tisztviselőjének ítélték oda.

 

Budapest, 2018. május 25.