Szabadságvesztés is kiszabható ittas járművezetésért – Jogos a kérdés dr. Sárközy Szabolccsal, a Kecskeméti Törvényszék bírájával

Előfordul, hogy egyetlen nap alatt öt-hat ittas járművezetés miatt indult ügyet tárgyal dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék büntető kollégiumának vezetője. A bíró szerint sajnos az még mindig gyakori Magyarországon, hogy valaki „iszik és vezet”, ahelyett, hogy „inna vagy vezetne”, pedig az ittas járművezető a jogosítványa mellett akár a szabadságát is elveszítheti. Az e heti Jogos a kérdésben a büntetőbíróval tapasztalatairól, zéró toleranciáról, és az alkoholisták kényszergyógykezeléséről beszélgettünk.
 
 
A WHO adatai szerint a magyarok, finoman szólva, nem vetik meg az alkoholt. Mit érzékelnek ebből a bíróságok?
 
Ma hét, tegnap hat ittas járművezetéses ügyet tárgyalt a tanácsom, és egyszerűen nem tudjuk magunkat utolérni, mert folyamatosan érkeznek hozzánk az újabbak. Szóval Bács-Kiskun megyében sajnos egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy valaki „iszik és vezet”, ahelyett, hogy „inna vagy vezetne”. Ráadásul az efféle esetek száma az utóbbi időben inkább nőtt, mint csökkent, ami egyébként súlyosító körülményként vehető figyelembe. A dr. Sárközy Szabolccsal készített teljes interjú ide kattintva olvasható.
 
Budapest, 2018. október 19.