Nyitott Bíróság a Dunakeszi Járásbíróságon

2018. november 12-én pályaorientációs nap keretében a budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium öt diákja tett látogatást a Dunakeszi Járásbíróságon, akiket dr. Répássy Andrea, a járásbíróság büntető ügyszakos bírája fogadott. A kis létszámú csoport lehetőséget adott arra, hogy a diákok beszámoljanak személyes motivációikról, céljaikról és megvitassák az őket leginkább érdeklő pályaválasztási kérdéseket.

A jogászi pálya szépségeiről, nehézségeiről és az elhelyezkedési lehetőségekről való általános beszélgetést követően a járásbíróság bírája áttekintést adott a látogatóknak a bíróság működéséről, bemutatta a napi bírói teendőket és beszélt a bíró, az ügyész és a védő szerepének elhatárolásáról a büntetőeljárásban. A diákok érdeklődésére néhány izgalmas jogeset kapcsán hozott szemléletes példákat a bírónő, rávilágítva a bírói hivatás szépségére és dilemmáira.

A diákok ezt követően megtekintették a bíróság épületét és hallgatóságként részt vettek egy büntető tárgyaláson. A tárgyalás után lehetőségük volt megvitatni az eljáró bíróval a tárgyaláson történteket, azok értelmét és következményeit, beszéltek továbbá a tárgyaláson résztvevő ügyésszel is az ügyészi hivatásról.

 

Budapest, 2018. november 23.