Sikeres kapcsolatfelvétel a Hargita Megyei Törvényszékkel

2018. december 4-én a Budapest Környéki Törvényszéken sikeres volt a kapcsolatfelvétel és együttműködés abban a büntetőügyben, melyben az Európai Unió tagállamai közötti kölcsönös jogsegélyről szóló egyezmény alapján a Romániában lévő Hargita Megyei Törvényszék azzal a megkereséssel élt a magyar törvényszék felé, hogy részére videókonferencia révén biztosítsa egy magyar állampolgárságú tanú kihallgatását. A ViaVideó Projekt keretében létrehozott környezet lehetővé tette a nemcsak saját rendszeren belüli kommunikációt, hanem komolyabb informatikai támogatás nélkül is képes volt csatlakozni, más igazságügyi hatóság eltérő fejlesztésű eszközéhez, jelen esetben a román törvényszék informatikai rendszeréhez.

A Budapest Környéki Törvényszéken 2018 szeptemberében történt meg a távmeghallgatáshoz szükséges műszaki egység telepítése és beüzemelése, illetve a törvényszék illetékességi területéhez tartozó összes járásbíróságon kijelöltek erre alkalmas tárgyalóhelyiséget, melyre a büntető és polgári ügyszakban is igényt tartanak.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) által kifejlesztett rendszerhez államigazgatási szervek és országos hatáskörű intézmények, többek között a bíróságok is csatlakoztak. Az ország bíróságain jelenleg 72 olyan végpont működik, mely alkalmas a távmeghallgatásra, illetve kép- és hangrögzítésre és részét képezi a Digitális Bíróság Projektnek.

 

Budapest, 2018. december 6.

Wenk Patrícia