Az általános iskolások körében is népszerű a Nyitott Bíróság Program

2019. februárjában dr. Tóth-Bihari Dávid, a Szentendrei Járásbíróság bírája az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tüskevár Tagiskolájában 6. és 8. osztályos, míg a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 8. osztályos tanulóknak tartott előadást rendkívüli osztályfőnöki órák keretében a bíróságokról, a bíróvá válásról, a tárgyalótermi viselkedés szabályairól, a legfontosabb bírósági alapelvekről, a büntetőjogi alapkérdésekről.

 

Az előadást követően a gyerekek nagy érdeklődéssel vettek részt a kötetlen beszélgetésben. Szó volt a büntethetőségi korhátárról, az egyes bűncselekmények büntetési tételéről, a rendőri intézkedések szabályosságáról, a fiatalkorúakra vonatkozó anyagi jogi szabályokról. Különösen érdekelte a fiatalokat a tanúgondozás és áldozatvédelem témája. Értő figyelem kísérte a kábítószerrel kapcsolatos cselekmények és az iskolán belüli zaklatások témájában kialakult párbeszédet is. Az órák fesztelen hangulatban teltek, a diákok aktívan részt vettek az órákon.

 

A program elérte célját, sikerült a diákok számára közelebb hozni a jog világát, hogy jobban eligazodjanak jogaikban és kötelezettségeikben. A Budapest Környéki Törvényszék a Program keretében az általános iskolás korosztály esetében többek között a bírósághoz kapcsolt hamis, negatív képzettársítások megelőzésére, elkerülésére törekszik.

 

 

Budapest, 2019. március 6.