Bemutatták a Budapest Környéki Törvényszék új székházának terveit

2019. május 6-án épületbejárással egybekötött projektbemutatót tartott a Budapest Környéki Törvényszék (BKT). A Hungária körút 179-187. szám alatt található ingatlan tulajdonjogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján szerzi meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH), miután megtörténik bírósági épületté való átalakítása.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a BKT. Az új bírósági épület kialakítása része annak az OBH elnöki célkitűzésnek, amelyben – mind a környezet, mind a felszereltség, a tárgyi környezet és a technológia tekintetében – XXI. századi bíróságok fogadják az ügyfeleket, és a dolgozók is a hivatásukhoz méltó munkakörülmények közt végezhetik napi feladataikat. A BKT az ország második legnagyobb ügyforgalmú bírósága, illetékességi területe Pest megyében több mint egymillió lakosra terjed ki, így elengedhetetlen a gyors, hatékony és időszerű ítélkezéshez és ügyintézéshez szükséges feltételek megteremtése. Ehhez biztosít lehetőséget az új székház.

Dr. Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese kiemelte, hogy az OBH elnökének 2012. évben kitűzött hat stratégia céljának egyike a tárgyi feltételek biztosítása, azok optimális elosztása és hasznosítása. Ezek közül is az egyik legfontosabb a bírósági épületek fenntartása, megújítása. Az OBH elnöke mindig is kiemelt feladatnak tekintette, hogy olyan környezetet teremtsen a munkatársak és az ügyfelek számára, amely méltó az igazságszolgáltatáshoz. A volt M3 székház „A” és „B” épületrészének megújulásával megnyugtatóan fog rendeződni a BKT több mint 500 munkatársának az elhelyezése, biztosítható lesz a nyugodt, színvonalas ítélkezési munka.

Dr. Gerber Tamás, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke ismertette az eddigi és az új projektszervezetet, amelyben a BKT vezetése -  az OBH közreműködésével ­- helyi szinten, a helyi sajátosságokat legjobban ismerve, hatékonyan és eredményesen képes menedzselni az új székház átalakításával és a költözéssel járó feladatokat.

Dr. Németh Zoltán, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság igazgatási feladatok ellátásával megbízott bírája az új székházhoz vezető utat mutatta be, a Pestvidéki Királyi Törvényszék felállításától a Thököly úti épületig, majd a jövőt ismertette, ami egy XXI. századi bíróság létrehozásával jön el.

Dr. Smid Erika, a Budakörnyéki Járásbíróság elnöke a jelenleg is bíróságként működő „A” épület, valamint a leendő bírósági „B” épület terveit mutatta be. A tízszintes „A” épületben összesen 54 – kép- és hangrögzítésre, valamint távmeghallgatásra is alkalmas – tárgyalóterem, korszerű és komfortos ügyfélközpont, valamint céginformációs iroda kerül kialakításra. Ebben az épületrészben kapnak helyet a BKT egyes főosztályai, a Gazdasági Kollégium, a Civil Csoport, az oktatótermek, klubszoba és a könyvtár. A hétszintes, közel 8.400 m2 alapterületű „B” épület több mint 300 fő igazságügyi dolgozó megfelelő körülmények közt való elhelyezésére ad lehetőséget. A földszinten egy multifunkciós rendezvénytermet alakítanak ki, az emeleteken a Budakörnyéki Járásbíróság, a Polgári, Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium, a Büntető Kollégium, a Végrehajtók Irodája, a Büntetés-végrehajtási Csoport, valamint a BKT Elnöksége kap majd helyet.

A BKT a felújított B épületet várhatóan 2020 nyarán veheti birtokba, a két épületrész teljes átalakítása 2021 végére várható.

A megállapodás aláírásáról és a Budapest Környéki Törvényszék új épületének átalakításáról bővebben erre a linkre kattintva olvashatnak.