Fél éve működik az Érdi Járásbíróság

A Budapest Környéki Törvényszék 14. járásbírósága, az Érdi Járásbíróság 2019. január 01. napján kezdte meg működését, a hivatalos átadóra 2019. január 30. napján került sor.
 
Az ország legfiatalabb bíróságának első fél évéről számolt be dr. Gerber Tamás, a BKT elnöke és dr. Liziczay Sándor, az Érdi Járásbíróság elnöke.

Az Országos Bírósági Hivatal, a Kormány és a városi közgyűlés együttműködésének eredményeképpen legalább harminc éves terve valósult meg a város vezetésének a Járásbíróság létrejöttével. A bíróság illetékességi területe az Érdi Járás településeire - Érd, Diósd, Százhalombatta, Pusztazámor, Tárnok, Törökbálint és Sóskút - terjed ki, ezáltal csaknem 120.000 ember számára váltak a lakóhelyükhöz közelebb elérhetővé a bírósági szolgáltatások.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének kiemelt stratégiai célkitűzése a bírósághoz való hozzáférés megkönnyítése és egyszerűsítése, valamint, hogy a munkavégzés tárgyi feltételei biztosítottak legyenek a bíróságokon. Ideértve a bírósági épületeket és minden olyan infrastruktúrát, amely elengedhetetlen egy 21. századi bíróság működéséhez, az igazságszolgáltatásban dolgozók méltó munkafeltételeinek megteremtéséhez, valamint a kulturált környezetben zajló ügyfélkiszolgáláshoz.

Ezek a célkitűzések a Járásbíróság vonatkozásában maradéktalanul teljesültek. Egyelőre ideiglenes épületben folyik az ítélkezési munka, minden téren biztosítottak a szükséges feltételek a bíróságként való működéshez és az igazságszolgáltatási tevékenység végzéséhez. Az akadálymentes épület öt tárgyalóteremmel és egy tágas földszinti ügyfélközponttal rendelkezik, amelyben két munkaállomáson van lehetőség az ügyek intézésére, az iratok beadására, tanulmányozására és tájékoztatás kérésére kényelmes körülmények között. A bírósági dolgozók az épület második emeletén található irodákban végzik napi feladataikat.

Az ügyfelek részéről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, könnyebben, egyszerűbben tudják megközelíteni a bíróságot - korábban a Budaörsi Járásbíróságra kellett utazzanak -, az Ügyfélcentrumban segítőkész munkatársak, méltó körülmények és gyors ügyintézés várja őket.
Az    első    félév    ügyforgalmi    adatai    alátámasztják az Érdi Járásbíróság létjogosultságát, megközelítőleg    2000    ügy    érkezett    (738 polgári, 413 végrehajtási, 469 büntető és 153 szabálysértési), amely járásbírósági szinten kiemelkedőnek tekinthető. Ez az ügyszám közel 5000 ügyfelet jelentett az első hat hónapban.

Az ítélkezési tevékenységen túl az Érdi Járásbíróság is aktívan részt vesz az Országos Bírósági Hivatal elnöke által életre hívott országos programokban, a bíróságok iránti
össztársadalmi bizalom fokozása érdekében. A programok célja, hogy a mindennapi jogalkalmazói feladatok között kiemelt jelentőségű területekre – mint az eljárásokban
érintett kiskorú személyek és áldozatok jogalkalmazói kezelése, az alternatív vitarendezési módszerek alkalmazásának szélesítése és a bírósági szervezet munkájának bemutatása – nagyobb figyelem összpontosuljon. Ezzel a bírósági szervezet az ügyfeleket jogtudatos eljárási részvételhez próbálja hozzásegíteni, illetve ezzel egyidejűleg közvetlenül és közvetve az ítélkezési munkát is jelentősen próbálja segíteni. Működik „Ügyfélsegítő”, előzetes bejelentkezés alapján a jogi képviselővel nem rendelkező ügyfelek ingyenes segítséget kapnak jogi problémáik megoldásában, illetve bírósági nyomtatványok kitöltésében. Kijelölt tanúgondozó személy segíti a bíróságokokkal tanúként eljárásjogi jogviszonyba kerülő személyeket, tájékoztató és védő tevékenységet végez. A Nyitott Bíróság Program keretében pedig a bíróság az illetékességi területén található általános és középiskolák diákjai részére tart előadásokat a jogtudatos viselkedés kialakítása, a bírósági munka bemutatása érdekében.

A következő fél év egyik legfontosabb állomása lesz a Járásbíróság új épületének alapkőletétele, amellyel kezdetét veszi az építkezés. Várhatóan egy-másfél év múlva vehetik birtokba a bírósági dolgozók és az ügyfelek. Emellett továbbra is az elsődleges feladat, hogy az Érdi Járásbíróság is hatékonyan és időszerűen végezze az ítélkezési
tevékenységét, illetve továbbra is jól működő, eredményes része legyen a Budapest Környéki Törvényszéknek.