Nemzetközi konferencia a Brüsszel IIA rendelet alkalmazásáról

A legjobb jövőbeli gyakorlatok a gyermek legfőbb érdekében – ez lesz a fő témája annak a nemzetközi konferenciának, amelyet a Brüsszel IIA rendelet felülvizsgálata alapján a rendelet alkalmazásáról tartanak a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) 2019. november 7-én és 8-án. A konferencia megszervezésére az Igazságügyi Minisztériummal közösen kerül sor. 

A Brüsszel IIA rendelet tárgyi hatálya miatt kiemelkedő jelentőségű, hiszen Európai Uniós szinten, minden tagállamra kiterjedően, egységesen szabályozza a házassági perek, valamint a szülői felelősséggel kapcsolatos ügyek joghatósági kérdéseit.
A kétnapos konferencia előadásai és workshopjai keretében többek között a gyermek meghallgatása, a jogellenesen külföldre vitt gyermekek visszavételével kapcsolatos eljárás módosítása, valamint a központi hatósági együttműködés módosított szabályai kerülnek fókuszba. A konferencia előadó neves tagállami bírók és elsimert hatósági szakemberek. 

Az esemény a nemzetközi bírósági és hatósági tapasztalatokat kívánja összegyűjteni, kiváló lehetőség a tagállamok joggyakorlatainak egymás közötti megosztására, valamint az együttműködésre.