A Madách Imre Gimnáziumban folytatódott a BKT látványos prevenciós programsorozata

2019. november 6-án a Madách Imre Gimnázium tanulói és tanárai lehettek részesei a nem mindennapi prevenciós programnak. A Budapest Környéki Törvényszék, a Pest Megyei Főügyészség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet közreműködésével megvalósult eseményen több mint 600 fő vett részt.

Az iskola udvara fesztivál helyszínné változott, dílerrel, vásárlókkal a diákok személyében, és hivatásos beépített emberekkel.  A rendőrségi megfigyelést izgalmas akció követte, perceken belül megtörtént az elfogás és – az életre szóló tapasztalat kedvéért – a diákok csuklóján is kattant a bilincs.

 

A cselekmény perszimulációval folytatódott. A büntető tárgyalás részleteit dr. Kenese Attila, a BKT Büntető Kollégiumának kollégiumvezető-helyettese ismertette és folyamatos narrációval egészítette ki az elhangzottakat. A résztvevők meghallgatták az ügyész vádbeszédét, a vádlott kihallgatását, a szakértőt, a védelmet, a perbeszédeket és végül az ítélet kihirdetését, amelyhez kapcsolódóan rövid ismeretterjesztő előadásra is sor került a büntetés-végrehajtás fokozatairól. A tárgyalás interaktív kérdezz-felelekkel zárult.

 

A Törvényszék a Nyitott Bíróság keretében életre hívott Prevenciós Nap programsorozatot a fiatalok prevenciója, edukációja érdekében és pályaorientációs céllal indította el. A hivatásrendek közreműködésével megtartott program lehetőséget teremt, hogy a fiatal generáció megismerkedjen az igazságszolgáltatás működésével, a szereplőivel, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelő kérdésekre választ kapjon, mindezt élményszerű, maradandó formában.

 

Budapest, 2019. november 6.