„Szakmai Műhely” az új Be. jegyében

A Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiuma kezdeményezésére és szervezésében első alkalommal rendeztek kötetlen szakmai megbeszélést „Szakmai Műhely” címmel 2019. november 29-én.

A műhely meghívott vendégei dr. Jancsó Gábor, az Igazságügyi Minisztérium Büntető eljárásjogi Főosztályának vezetője és két munkatársa, dr. Pongrácz Attila és dr. Vass Péter voltak, akik részt vettek az új Büntetőeljárási törvény előkészítésében.

 

 

A közel másfél éve alkalmazott büntetőeljárási törvény néhány részének alkalmazásában nincs egységes álláspont, ezért is nagyon fontos a büntető ügyszakos bírák számára, hogy ezekben a kérdésekben megismerhessék a jogalkotói szándékot.

A jó hangulatú, konstruktív beszélgetés témája ezúttal az előkészítő ülés megtartása során felmerülő egyes eljárásjogi kérdések, a kirendelt védőt megillető jelenléti- és felkészülési díj gyakorlati problémái, valamint a másodfokú eljárást érintő kérdések voltak.

A kötetlen megbeszélésen a Budapest Környéki Törvényszék első és másodfokú büntető bírói vitatták meg a meghívott szakemberekkel a büntetőeljárások során felmerült kérdéseket, illetve egy-egy jogerősen befejezett jogeset tapasztalatait.

A szakmai munka szempontjából elengedhetetlenül fontos programot a Büntető Kollégium a rendezvény sikerére is tekintettel, negyedévente szervezi meg „Szakmai Műhely” címmel.