A gyermekek érdeke a legfontosabb - márciustól a bíróságtól kell kérni a kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását

Az Országgyűlés decemberi jogszabály-módosítása értelmében 2020. február 29-ig még a gyámhatósághoz, március elsejétől azonban már a bírósághoz kell benyújtani a kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása iránti kérelmeket - ismertette a jogszabályi hátteret dr. Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője.

A bíróságok felkészültek a változásra: a rendelkezésre álló két hónap alatt az OBH két komplex képzést szervezett az ügyekben eljáró járásbíróságok számára. A képzéseken a résztvevők a vonatkozó jogszabályok mellett a gyámhatósági eljárások korábbi tapasztalatait is megismerték. 

Az OBH jogszabály-módosítási javaslatainak eredményeként az eljárás során a feleket ún. tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg, az illetéket tehát nem kell előre megfizetni; illetve egyértelművé tette a jogalkotó, hogy a beadványokat a gyermek lakóhelyén, tartózkodási helyén illetékes járásbíróságon kell benyújtani. 

A hír teljes terjedelmében erre a hivatkozásra kattintva olvasható.

 

Budapest, 2020. február 26.