Peres és peren kívüli feladatellátás a bíróságokon a rendkívüli ítélkezési szünetben

A rendkívüli ítélkezési szünetben is meghozza – elsődlegesen távmeghallgatás útján – elsőfokú döntését a bíróság az ideiglenes megelőző és a megelőző távoltartással kapcsolatos ügyekben, eljár a szülői felügyelet rendezése, megszüntetése, visszaállítása iránt indított, valamint a végrehajtási és a gondnoksági perekben. A bíróság dönt a pszichiátriai betegek gyógykezeléséről is, a nyomozási bírók pedig határoznak a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendeléséről, fenntartásáról, meghosszabbításáról.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a 37.SZ/2020. (III.17.) számú határozatában a határidők számítását is rögzítette. Eszerint civilisztikai ügyszakban az órákban, napokban, munkanapokban meghatározott határidők március 15-ével megszakadnak és a rendkívüli ítélkezési szünet megszűnését követő napon újrakezdődnek. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő a rendkívüli ítélkezési szünet alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha pedig még ez a nap is a rendkívüli ítélkezési szünet idejére esik, a határidő a rendkívüli ítélkezési szünetet követő első napon jár le.

Az OBH elnökének 35.SZ/2020. (III.15.) számú utasítása továbbra is hatályban marad: ha egy halaszthatatlan ügyben a személyes meghallgatás indokolt, akkor azt elsősorban távmeghallgatás formájában kell megtartani. Ha erre nincs mód, akkor a bírósági dolgozók és az ügyfelek megóvása érdekében egy rendkívül szigorú tárgyalási protokollt kell betartani. Az ügyfeleknek elsősorban az elektronikus kapcsolattartás ajánlott, a kérelmeket azonban postázni is lehet, vagy bedobhatják a bírósági gyűjtőládákba.

 

 

CsatolmányMéret
92.07 KB