Újraindul a gödöllői bírósági épület rekonstrukciója

Sikeres közbeszerzési eljárást követően folytatódhatnak a Gödöllői Járásbíróság épületének kivitelezési munkálatai. A Budapest Környéki Törvényszék 2020. október 20-án helyszíni bejárást követően átadta a munkaterületet a nyertes Thermo Épgép Kft.-nek. A munka a fedélszék rekonstrukciójának befejezésével, végleges tetőfedés elkészítésével kezdődik.

Az „Épület bővítése és teljes körű rekonstrukciója” projektre a kivitelezőnek 16 hónap áll rendelkezésére. A bíróság háromszintes épületében 10 tárgyalótermet, 24 irodát, ügyfélközpontot és további kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. A projekt keretében a meglévő alapterület több mint 1000 négyzetméterrel bővül. A 2741 négyzetméteres épületben kap helyet a Gödöllői Járási Ügyészség is. A komplexum 120 fő kényelmes elhelyezésére biztosít majd lehetőséget.

A Budapest Környéki Törvényszék vagyonkezelésében lévő, helyi védettség alatt álló épület Jablonszky Ferenc építészmérnök tervei alapján épült 1913-ban. A bíróság egybeforrt a város történelmével, ezért is kiemelt jelentőségű, hogy a 2018-ban méltatlan körülmények közt magára hagyott, félkész épületben mielőbb megkezdődjön a felújítás és elkerülhető legyen a további külső-belső állagromlás.

A félbemaradt építkezés és az időbeli elhúzódás következtében ellehetetlenültek a soron következő munkafázisok, így a már lefolytatott és 2017-ben eredményesen zárult biztonságtechnikai és a belsőépítészeti közbeszerzési eljárásokat is újra ki kell írni.

A Gödöllői Járásbíróság hosszúra nyúlt egyetemi épületben való „vendégeskedése” immár belátható időn belül véget érhet, és újra birtokba veheti nagy múltú székházát. A fejlesztési munkálatok végeztével a Dózsa György úti épületegyüttes visszakapja a lakosság számára nélkülözhetetlen funkcióját, tekintélyt sugárzó és méltó helye lesz az igazságszolgáltatásnak, biztosítva a mindennapi munkavégzéshez elengedhetetlen épített és tárgyi környezetet.