Eldobott tárgyak buktattak le egy tíz évvel ezelőtti betörőpárost

Álmából riasztottak fel egy idős nőt a rablók. Zsákmányukkal kerteken át menekültek az éj leple alatt, de évekkel később a rendőrök a nyomukra bukkantak. Egyiküket már elfogták és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt indított eljárást a férfi ellen, akit a bíróság letartóztatott.

2010. szeptember 2-án két férfi a kerítésen átugorva és egy ablakon bemászva jutott be egy idős nő otthonába. Ott egy vágóeszközzel megfenyegették az alvó sértettet, akit a széfje kinyitására és értékei átadására kényszerítettek. Az eset során az asszony 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Tőle a két férfi 1400 eurot, 150 USA dollárt, 90.000 Ft-ot és egy 230.000 Ft értékű, digitális fényképezőgépet tulajdonított el.

Zsákmányukkal a betörők a szemközti ház kerítését átugorva, annak udvarán keresztül menekültek el. Mindezt négy keresztutcával távolabb egy körzeti megbízott rendőr is észlelte, aki erősítést hívott, majd járőrtársaival indult a két férfi nyomába. Ekkor bukkantak rá néhány olyan tárgyra, amelyeket a rablók dobtak el. Ezeket lefoglalták és DNS-mintákat vettek róluk, amelyek alapján 2021. januárjában sikerült a feltételezett elkövetők személyazonosságát megállapítani, majd az egyik gyanúsítottat elfogni.

Tekintettel a terhére rótt bűncselekmény miatt várható büntetés nagyságára, a gyanúsítottal szemben fennál a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást megnehezítené, illetve újabb hasonló bűncselekményt követne el, ezért az ügyészi indítvány szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése indokolt vele szemben.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. március 18-ig. A bíróság a bűnismétlés veszélyét nem találta megalapozottnak a férfival szemben.

A döntés ellen az ügyész, a gyanúsított és a védője fellebbezett, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. február 18.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály