2022-ben is eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék

2023. június 1-én tartotta évértékelő Összbírói Értekezletét a Budapest Környéki Törvényszék.

Az értekezletet megelőzően dr. Tóth Áron, az Országos Bírósági Hivatal elnöki kabinetjének vezetője és dr. Gerber Tamás a Budapest Környéki Törvényszék elnöke tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondták, hogy a BKT, mint az ország második legnagyobb törvényszéke a magas színvonalú szakmai munkának köszönhetően az időszerűség és a folyamatban maradt ügyek számának jelentős csökkentésében is kimagasló eredményeket ért el a 2022-es évben.

A Budapest Környéki Törvényszéken (BKT) tavaly 16 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és 55 százalékkal a két éven túli ügyeké, miközben javult az ítélkezés megalapozottsága.

Tóth Áron László hangsúlyozta, hogy országos szinten csökken a bíróságokra érkező ügyek száma, de ez még így is évente 1,2 millió ügyet jelent, aminek a 12,1 százaléka érkezik a Budapest Környéki Törvényszékre.  Az itt folyó bírósági munka hatékonyságát mutatja, hogy a BKT területén járásbírósági szinten a polgári és gazdasági ügyekben a meghozott ítéletek 92 százaléka első fokon jogerőre emelkedett.

Dr. Gerber Tamás, a törvényszék elnöke kiemelte, hogy ugyan országos szinten, szinte minden ügyszakban csökken az érkezett ügyek száma, a Budapest Környéki Törvényszék esetében ez a csökkenés az országos átlagnál kisebb mértékű volt, ugyanakkor 12,1%-ról 12,4%-ra emelkedett a törvényszék részesedése az országos ügyérkezésből.

A befejezések számát tekintve a BKT az országos átlagot meghaladó, kiemelkedő teljesítménye ellenére a törvényszéken az ügyteher még mindig igen magas. Mindezek ellenére komoly eredménynek számít a két éven túli ügyek számának jelentős csökkenése, a megalapozottsági mutatók pedig évről évre javulnak, nőtt az első fokon jogerőre emelkedő ügyek száma és csökkent a hatályon kívül helyezéseké – tájékoztatta az újságírókat Gerber Tamás.

A törvényszék elnöke tájékoztatójában kitért még a gazdálkodási és létszám adatokra, az elektronikus ügyintézés mind elterjedtebb használatára az ügyfelek körében, valamint az illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok kiemelkedő fejlesztéseire, melynek keretében a 2022. évben új és korszerű bírósági épületeket adtak át Érden és Gödöllőn.

Az évértékelő Összbírói Értekezletet követően ünnepélyes keretek között adták át a Budapest Környéki Törvényszék által alapított szakmai elismeréseket is a kimagasló teljesítményt nyújtó bírák részére.

Budapest, 2023. június 1.

                              Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály