18 éve ölte meg feleségét a budakalászi gyanúsított

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2017. december 7. napján elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akit a Pest Megyei Főügyészség előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádol.

A nyomozás jelenlegi adatai alapján a következő tényállás állapítható meg:

N. T. I. gyanúsított 1982-ben kötött házasságot P. M. sértettel, és 1986-ban a Budakalászra költöztek két kiskorú gyermekükkel együtt. A sértett első gyermekük elvesztését követően depressziós lett, rendszeresen fogyasztott szeszes italt, nem dolgozott. Ezen okok miatt a gyanúsítottal a házassága megromlott, melyből a gyanúsított úgy akart szabadulni, hogy a bűncselekmény időpontja előtt kb. egy héttel eldöntötte, hogy feleségét megöli, azonban azt balesetnek álcázza.

1999. február 11-én a délelőtti órákban a gyanúsított bort vett, melyet a sértett el is fogyasztott és a bűncselekmény idején súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állott.

A késő délelőtti órákban a gyanúsított a sértettet a lakhelyük udvarán található gyűrűs kúthoz vezette, de előzőleg a vödröt kitette, hogy ne akadályozza a cselekmény elkövetésében. A kút gyűrűje 80 cm magasan volt a földtől számítva. A kúthoz érve a gyanúsított megfogta feleségének a lábait, és a vékony testalkatú, ittas sértettet a kútba lökte oly módon, hogy a sértett fejjel lefele érkezett a vízbe. A sértett jó úszó volt és korábban búvárkodott is, így meg tudott fordulni a kútban, a kút gyűrűjében meg tudott rövid ideig kapaszkodni és mondta a gyanúsítottnak, hogy húzza ki, mert különben hívja a rendőrséget. A gyanúsított a kutat lefedte, egy követ is tett a fedélre, hogy a sértett ne tudjon kimászni, majd feleségét sorsára hagyta, aki belefulladt a kútba.

A gyanúsított 1999. február 12-én reggel értesítette a tűzoltóságot azzal, hogy a felesége kútba fulladt. Az államigazgatási eljárás során, figyelemmel a sértett pszichiátriai betegségére, alkoholizmusára és a külsérelmi nyomok hiányára, idegenkezűséget nem állapítottak meg.

A bíróság az ügyészi indítványt megvizsgálta és azt alaposnak találta. Ezért - figyelemmel a kiszabható büntetés súlyosságára, valamint hogy megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a tanú befolyásolásával a büntetőeljárás sikerét igyekezne meghiúsítani – a bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2018. január 7. napjáig.

Az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény esetében az előzetes letartóztatás elrendelését nyomós közérdek is indokolja.

A végzés jogerős.

Budapest, 2017. december 7.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály