Első tárgyalás az újszülöttje halálát okozó anya ügyében

Dr. Diós Erzsébet bírói tanácsa a Budapest Környéki Törvényszéken 2017. december 14. napján kezdte meg annak az anyának a tárgyalását, akit 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt vádoltak meg.

A 9.00 órakor kezdődő első tárgyalási napon, a bíróság, a vádlott nyomozás során keletkezett, rendelkezésre álló vallomásait ismertette, mivel az anya élt a hallgatás jogával és csak a személyi körülményeire vonatkozó kérdésekre válaszolt. L. L.-né tanút, - aki megtalálta a gyermek földi maradványait és akit megilletett volna a vallomástétel alóli mentesség joga, de nem élt vele, - ezért őt a bíróság meghallgatta. Ellenben fiával, a vádlott volt élettársával, aki jogosultsága révén nem kívánt vallomást tenni.

Vádirati tényállás:

N. K. vádlott élettársával és közös gyermekükkel, valamint élettársa rokonaival, a vádbeli cselekményt megelőzően, már kb. 9 éve együtt éltek egy érdi ingatlanban. Az élettársak kapcsolata 2015 évben megromlott, a férfinak ebben az időszakban volt más kapcsolata is, azonban az év vége környékén a viszony rendeződött.

2015 évben a vádlott észlelte, hogy állapotos, terhességét azonban eltitkolta családja előtt, orvosi ellátást nem vett igénybe a terhesség alatt. A vádlottnak a terhesség alatti súlygyarapodását a család a vádlott pajzsmirigy problémájának tulajdonította.

2015 év végén pontosabban meg nem határozható időpontban a vádlott 2042 gramm súlyú, 48-50 cm hosszúságú leánygyermeket szült a lakhelye előtti bokros részén. A szülést követően a gyermek felsírt, ezért a vádlott két db 12x19 cm nagyságú, popsitörlő kendő-szerű anyagot, kisközepes erővel tömött a síró gyermek szájába, és azokat egészen addig ott tartotta, míg a gyermek el nem hallgatott. Ezt követően a gyermek lábait ún.„maszkoló” szalaggal összekötötte, majd a gyermeket nylon zacskóba és kb. 20 db szemeteszsákba tette, melyeknek a száját egyenként leragasztotta és mindezt vászontáskába helyezte. A gyermek földi maradványait először egy szekrénybe, majd az udvaron levő használaton kívüli kutyaólba rejtette. A gyermek maradványait L. L.-né találta meg, azonban fia, a vádlott élettársa bontotta ki a holttestet rejtő csomagolást 2017. január 12-én, majd értesítették a rendőrséget.

A tárgyalást a bíróság, a szakértők és újabb tanúk meghallgatásával 2018. január 15-e 9 órára elnapolta.

Budapest, 2017. december 14.