Elítélte a bíróság a nevelt lányával erőszakoskodó péteri férfit

A Budapest Környéki Törvényszéken, mint elsőfokú bíróságon Szalay Csaba büntető bíró, 2018. január 5. napján megtartott folytatólagos és nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, akit tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére folytatólagosan, szexuális cselekmény végzésével vagy végeztetésével elkövetett szexuális erőszak bűntettével vádoltak.

Ítéleti tényállás: A vádlott és későbbi élettársa, valamint annak 2003-ban született lánya 2010 márciusában költöztek össze. A vádlott ezt követően nevelt gyermekeként gondoskodott a sértettről. Az élettársi kapcsolatból később közös gyermek is született. A család tagjai a lakóház 2013-ban történt bővítéséig valamennyien egy ágyban aludtak. 2013 januárja és 2014 októbere közötti időben a vádlott, élettársa távollétében, a lakásukon, szexuális vágyainak felkeltése végett közeledett a sértetthez. A mobiltelefonján szexuális tartalmú videókat próbált a sértettnek mutatni, aki úgy védekezett, hogy ilyenkor becsukta a szemét. A sértettet arra biztatta, hogy esténként figyelje a vádlottat és a sértett édesanyját szexuális együttlétük alatt. 2014. október 21-én a sértett édesanyja az interneten értesült a vádlott és egy számára ismeretlen nő levelezéséből, hogy a vádlott esetleg szexuálisan zaklatja a lányát, aki kérdésére beszámolt a vádlott cselekedeteiről. Ezt követően a vádlott ellen feljelentést tettek. Amikor a vádlott erről értesült, lakásukat elhagyva ismeretlen helyre távozott, majd néhány nappal később egy tanyán öngyilkosságot kísérelt meg.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, ezért őt 7 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott 2014. október 30. napjától volt előzetes letartóztatásban. A bíróság a tárgyalás végén az előzetes letartóztatást házi őrizetre változtatta.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2018. január 5.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály