15 év 4 hónap börtönre ítélték a tettét beismerő férfit

A Budapest Környéki Törvényszéken 2018. január 17. napján dr. Kenese Attila büntető tanácsa első és nyilvános tárgyaláson hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, akit különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádoltak.

Az ítéleti tényállás szerint a törteli vádlott állandó munkával nem rendelkezett, viszont rendszeresen italozott és adósságot halmozott fel. A sértett beteges, 77 éves asszony, aki a tőle nem messze lakó 93 éves K. J-nét járt gondozni az otthonába.

A vádlott szorult anyagi helyzete miatt eldöntötte, hogy lopni fog, ezért 2016. november 14. napján reggel a 93 éves K. J-né házához ment és átmászott a kerítésen. Onnan a házhoz ment, hogy valamilyen eszközt, esetleg szivattyút vagy kisgépet eltulajdonítson, majd azt később pénzzé tegye. A kutatás során belépett a ház melletti kivilágítatlan fáskamrába. A sértett ugyanezen a napon reggel hét óra és negyed nyolc közötti időben érkezett meg K. J.-néhez, aki még aludt. Kiment fáért a nyitott fáskamrába, hogy a házban begyújtson. Ekkor a vádlott éppen a fáskamrában kutakodott. Amikor a sértett észrevette a vádlottat, megkérdezte tőle, hogy mit keres a fáskamrában. A vádlott a lebukás miatti ijedtségében a földről felkapott egy tömör vas rudat, és közepes erővel a sértett a fejére ütött, majd a fáskamrából kilökte a sértettet. Ezt követően a vádlott legalább 10-11 alkalommal közepes erővel a sértett feje irányába ütött, miközben azt kiabálta, hogy „agyonütlek”. A sértett a bántalmazás során segítségért kiáltott, majd rövid időre elvesztette az eszméletét. Ekkor a vádlott a cselekmény folytatásával felhagyott. A sértett kiáltását meghallva két szomszéd is a segítségére sietett, majd látva a sérüléseit egyikük 7 óra 37 perckor értesítette a mentőket és a rendőrséget. A sértett segítségére siető szomszédok a vádlottat a helyszínen találták, azonban ő úgy tett, mintha maga is segítséget nyújtani ment volna a sértetthez. A sértett később belehalt sérüléseibe.

A bíróság az ügyészi minősítéstől eltérően a vádlott cselekménye kapcsán az aljas indokból elkövetett emberölést, mint minősített esetet is megállapította.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében, ezért őt 15 év 4 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az ítélet nem jogerős.

 

Budapest, 2018. január 17.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály