Szigorú ítélet a kolumbiai sértett ügyében

A Budaörsi Járásbíróság 2018. január 31-i, folytatólagos és nyilvános tárgyalásán hozott ítéletet azoknak a vádlottaknak a büntetőperében, akiket azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által más védekezésre, vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekményekkel vádoltak.

F.L. I. r. vádlottat a bíróság bűnösnek találta szexuális erőszak bűntettében és személyi szabadság megsértése bűntettében, mint társtettest, ezért őt 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Cs. I. II. r. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki szexuális erőszak bűntettében és személyi szabadság megsértése bűntettében, mint társtettest, ezért őt mint visszaesőt - halmazati büntetésül - 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

R. R. III. r. vádlottat a bíróság bűnösnek találta szexuális erőszak bűntettében, mint bűnsegéd és személyi szabadság megsértése bűntettében, mint társtettest, ezért őt mint többszörös visszaesőt – halmazati büntetésül – 10 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

P. N. B. IV. r. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki személyi szabadság megsértésének bűntettében, mint bűnsegéd, ezért őt 2 év, 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, valamint elrendelte a IV.r. vádlott pártfogó felügyeletét.

A II. és III. r. vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítéleti tényállás szerint a sértett egy kolumbiai állampolgárságú, egyetemi tanulmányait Németországban folytató nő, aki egynapos városnézésre érkezett Budapestre. A sértettet idegenrendészeti ellenőrzést követően 2010. április 10. napján az idegenrendészeti őrizetből szabadon bocsátották, majd ezt követően a Budapest Népligeti Autóbusz-állomásról Pozsonyba akart visszautazni, azonban aznap már buszjárat nem indult. Ezért a sértett autóstoppal akart elindulni Pozsonyba. Az autóstoppoló sértettet a vádlottak a gépkocsijukba felvették azzal, hogy 50 Euroért elviszik Pozsonyba. A sértett a gépkocsiba beszállt, majd a vádlottak a gépkocsival elindultak, azonban a sértettet Érdre vitték. Érden a vádlottak a sértettel „furcsa” kávét akartak megitatni, amit a sértett elutasított, majd a gépkocsiból kiszállva segítséget próbált kérni, azonban a vádlottak visszatuszkolták őt az autóba. A vádlottak a sértettel altató-kábító hatású anyagot tartalmazó szénsavas italt itattak meg, aki ettől elkábult. Ezt követően a vádlottak a gépkocsival a sértettet Érd külterületére vitték azzal a céllal, hogy a sértett elkábított, akaratnyilvánításra képtelen állapotát kihasználva, vele szexuális kapcsolatot létesítsenek. A vádlottak a sértettet levetkőztették, a sértettel az egyik vádlott a gépkocsiban közösült, a másik két vádlott egyéb szexuális cselekményre kényszerítette. Ezt követően a vádlottak a gépkocsiba visszaülve, a sértettet magukkal vitték, majd Budapest XI. kerületében magára hagyták.

Az ítélet ellen az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlottak és a védőik fellebbeztek. Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2018. január 31.