A törvényszék másodfokon 7 év börtönbüntetésre enyhítette a labdarúgó edző büntetését

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokú büntetőtanácsa 2018. április 26-i nyilvános ülésén ügydöntő határozatot hirdetett annak a férfinak az ügyében, akit első fokon a Gödöllői Járásbíróság folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében marasztalt el.

A mai ülésén a másodfokú bíróság, az elsőfokú bíróság ítéletét minősítő és büntetést kiszabó részében megváltoztatta és a cselekményt folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettére minősítette át. A vádlott büntetését 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra enyhítette. A bíróság a minősítést, az elkövetéskor hatályban lévő 1978. évi IV. törvényt (régi BTK) alkalmazva határozta meg. A végleges hatályú foglalkozástól eltiltást az edzői tevékenységre tekinti kiszabottnak. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletének rendelkezéseit.

A vádlottat korábban egy svájci bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte szexuális zaklatás és más bűncselekmények miatt, majd ennek részbeni végrehajtását követően kitiltotta őt Svájcból. A vádlott 2008-tól egy alapítvány megbízása alapján, mint foci project edző és koordinátor kezdte meg tevékenységét egy általános iskolában. A vádlott labdarúgó edzéseket tartott az iskola tornatermében, illetve sportpályáján, amelyen a kiskorú sértett is rendszeresen részt vett.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat a 2017. november 29-én meghozott ítéletében bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, ezért őt – mint különös visszaesőt – 9 év 6 hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztés büntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra, mint mellékbüntetésre ítélte. Továbbá a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, illetve egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, valamint ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban áll. Az elsőfokú bíróság az ítélet kihirdetését követően elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását.

A ítélet a mai napon jogerős és végrehajtható.

 

Budapest 2018. április 26.