Felfüggesztett börtönbüntetés hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettéért

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. május 9-én megtartott nyilvános tárgyalásán bűnösnek mondta ki az I. r. vádlottat hivatali visszaélés, a II. r. vádlottat hűtlen kezelés bűntettében, ezért a bíróság a vádlottakat 1-1 év végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az I. r. vádlott a Pest Megyei Kormányhivatal egyik helyi gyámhivatalának vezetője volt. A II. r. vádlott, az I. r. vádlott beosztottja, az ügy sértettjének hivatásos gondnokaként kirendelt törvényes képviselője. A sértett gondnoka útján azzal a kéréssel fordult a gyámhivatalhoz, hogy a részben az ő, részben a testvére tulajdonában lévő lakást fel szeretné újítani, mely építkezés anyagi vonzata körülbelül 10 millió forint. A hivatal vezetőjeként az I. r. vádlott a II. r. vádlottól elvonta az intézkedést és a szokásos árajánlatok bekérése helyett barátjának adta a sértett lakásával kapcsolatos felújítási munkák elvégzését. A megbízott vállalkozó kontár módon, a sértettnek 13 millió forint kárt okozva végezte el a felújítást.

Az elsőfokú ítélet ellen az I. r. vádlott és védője felmentésért, a II. r. vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban téves minősítés miatt és enyhítésért fellebbezett. Az ügyész tudomásul vette a döntést. Az ítélet nem jogerős.

 

Budapest, 2018. május 9.