Több sértettet támadott meg a gyanúsított pénzért – előzetesbe került

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2018. június 5-én elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A nyomozás adatai alapján a következő tényállás állapítható meg:

A gyanúsított vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt kiszabott és összbüntetésbe foglalt börtönbüntetésből szabadulva alkalmi munkákat vállalt, emellett újabb, részben vagyon elleni bűncselekményeket követett el. Ezért a gyanúsítottat a Járásbíróság ítéletével különös visszaesőként elkövetett lopás bűntette miatt börtönbüntetésre ítélte, mely ítélet végrehajtása még nem történt meg. Ezen felül az Ügyészség vádat emelt ellene kábítószerrel visszaélés vétsége miatt.

A gyanúsított a 2018. június 2-ről 3-ra virradó éjszaka elhatározta, hogy betörés útján próbál meg pénzt szerezni. Hajnali 1 óra körül bement egy váci ingatlan telkére. A házban lakó idősebb sértett a kutya ugatására a bejárati ajtóhoz ment, kinyitotta azt és távozásra szólította fel a gyanúsítottat. A gyanúsított azonban megütötte a sértett halántékát, majd a nála levő konyhakéssel megszúrta. A sértett közvetlen életveszélyes sérülést szenvedett, az orvosi beavatkozás hiányában a sértett elhalálozott volna.

Ezt követően a gyanúsított, hajnali fél 4-kor a szúnyoghálót kivágva bemászott egy másik ház ablakán, onnan készpénzt és ingóságokat tulajdonított el. Ezután az ingatlanon levő másik lakott házba próbált meg bejutni az udvaron álló gépkocsiból kivett kulccsal, majd amikor nem járt sikerrel, magát a gépkocsit próbálta meg eltulajdonítani, de megzavarták. Menekülés közben az intézkedő rendőrök fogták el.

A gyanúsított cselekménye nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette kísérletének, lopás vétségének, lopás vétsége kísérletének megállapítására alkalmas, melyet, mint többszörös, részben különös visszaeső követett el.

Tekintettel a bűncselekmények tárgyi súlyára és arra, hogy a terhelt jogerős szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el cselekményét, fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, illetve elrejtőzne. Ezen túl, arra is figyelemmel, hogy a gyanúsított többszörös visszaeső, és más bűncselekmény miatt is folyik ellene büntetőeljárás, attól is tartani lehet, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el.

A 2018. június 3-ától őrizetben levő gyanúsítottat a bíróság meghallgatta, majd elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2018. július 5. napjáig.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett. A végzés nem jogerős, de végrehajtható.

 

Budapest, 2018. június 5.