Bűnösség társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. július 4-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a férfiaknak az ügyében, akik társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettét valósították meg. Ezért a bíróság az I. r. vádlottat 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra, a II. r. vádlottat 5 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Minkét elítélt legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlottak testvérek, szüleikkel egy háztartásban éltek Budapest XIV. kerületében. 2015-től alkalmi munkáik mellett a megélhetésüket kábítószer, különösen marihuána, és amfetamin árusításával biztosították. A beszerzett kábítószereket részben saját fogyasztás, részben értékesítés céljából a családi ház szobáiban és a konyhai fagyasztóban tárolták. A vádlottak ismerősüknek hetente legalább két alkalommal, alkalmanként 0,8 gramm tartalmú, 2 000 - 2. 500 forint értékű pakk marihuánát és kétheti rendszerességgel 1-2 adag speedet értékesítettek.

2016. november 10-én a nyomozó hatóság a házkutatás során növényi anyagokat foglalt le, kannabiszra jellemző vegyületeket - köztük delta-9-THC-t. A lefoglalt porok amfetamint, illetve kokaint, a tabletták pedig MDMA-t, tartalmaztak. A fent nevezett anyagok a Btk. 459. § (1) bekezdés 18. pontja alapján kábítószernek minősülnek. A lefoglalt bűnjelekből kimutatott kábítószerek együttes mennyisége meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak 145, 55 %-a, de nem érte el a különösen jelentős mennyiség alsó határát. A rendőri intézkedést megelőzően a vádlottak a marihuána hatóanyagának számitó cannabist fogyasztottak, amely kábítószerek jelenlétét a szervezetükben a toxikológiai vizsgálat igazolta.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is három nap gondolkodási időt tartottak fenn. Az ítélet nem jogerős.

 

2018. Budapest, július 4.