Ítélet az új Be. szerint: fél nap alatt ítélet született a gyermeke megölését beismerő nő ügyében

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. július 5-én az új Büntetőeljárási törvény (Be.) szerint tárgyalást tartott és a vádlott beismerő vallomásának elfogadását követően ítéletet is hozott annak a nőnek az ügyében, aki halálosan bántalmazta gyermekét.

A különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és folytatólagosan, akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettében bűnösnek talált asszonyt a törvényszék elsőfokú ítéletében, az ügyész által indítványozottal egyezően 12 év börtönben letöltendő szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta.

A vádlott és élettársa gyermekeikkel 2015-től albérletben laktak. A család nehezen élt. 2016-ban a vádlott ismét teherbe esett, emiatt is, meg a napi megélhetési gondok, viták miatt a vádlott ideges volt, nem volt türelme a gyerekek neveléséhez. Az ügy sértettje a kiskorú gyermek gyakran sírt, kevésbé volt szófogadó, ezért őt a vádlott 2016 októberében hetente több alkalommal megütötte. A sértett ezeknek a bántalmazásoknak a következtében szédüléssel, fejfájással járó sérüléseket szenvedett. Időnként a kiskorú gyermek bódultnak látszott és még többet sírt, ami a vádlottban tovább fokozta a feszültséget. 2016. október 30-án a vádlott élettársa elment dolgozni, a vádlott próbálta elvégezni a reggeli teendőket a gyermekekkel. A sértett sírással kezdte a napot, a vádlott még feszültebb lett, felkapta a kiskorú gyermeket és a padlóra dobta. A kiskorú sértett még jobban sírni kezdett, ekkor a vádlott megragadta a ráadott kabátot és nagy erővel a földhöz csapta a sértettet, aki emiatt a fejét a vékony szőnyeggel fedett csempébe ütötte. A vádlott az eszméletét vesztett gyermeket megmosdatta, de mivel az nem tért magához mentőt hívott hozzá. A vádlott a mentőket úgy informálta, hogy a gyermek a „hisztitől ájult be”. Az újraélesztés nem járt sikerrel. A sértettet ért korábbi bántalmazásoknak a halál bekövetkezésében nem volt szerepük.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott tudomásul vette, a védő – az új Be. alapján, számára biztosított korlátozott fellebbezési jogára való tekintettel - a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentett be csupán fellebbezést.

Az ügyész indítványa ellenére a bíróság, a vádlottal szemben nem letartóztatást, hanem az új Be.-re figyelemmel bűnügyi felügyeletet rendelt el a másodfokú eljárás befejezéséig.

 

Budapest, 2018. július 5.