Elrendelték az inárcsi férfi letartóztatását, aki megölte a családsegítő munkatársát

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít. A gyanúsított beismerte tettét.

Az ügy lényege:

A közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt Cs. A. gyanúsított feleségével inárcsi házukban közösen nevelték három gyermeküket, akik közül kettő kiskorú, és az egyik fogyatékos. A gyanúsított és felesége többféle jogcímen összesen mintegy 59 millió forint tartozást halmozott fel, emiatt végrehajtási eljárás indult ellenük, melynek során a házukat elárverezték. A gyanúsítottnak és családjának 2018 júliusában ki kellett volna kiürítenie az ingatlant. Mivel a gyanúsított nem tudott a gyermekek elhelyezéséről gondoskodni, segítséget kért a Dabasi Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ inárcsi kirendeltségén. A családsegítő sértett megpróbált szállást találni a gyanúsítottnak és családjának, azonban nem járt sikerrel. A gyanúsított 2018. július 11-én 8 óra körül bement a családsegítői irodába, és megkérdezte a sértettet, sikerült-e szállást találnia a számukra. A családsegítő nemleges választ adott neki, egyúttal közölte, hogy értesítenie kell a gyámhatóságot, és ha a gyanúsítottat és a családját kilakoltatják, intézkednie kell, hogy a gyámhatóság helyezze el a gyerekeket. A gyanúsított ettől dühös lett, elővette a magával vitt kb. 10 cm pengehosszúságú kést, és egy alkalommal nyakon szúrta a sértettet, aki a helyszínen elhunyt. Ezt követően a gyanúsított átment a közelben levő polgármesteri hivatalba, egy ügyintézővel közölte, hogy megölte a sértettet, majd a helyszínen megvárta a rendőrök kiérkezését.

A letartóztatás általános oka, a szabadságvesztéssel is büntetendő bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja a gyanúsítottal szemben fennáll.

A gyanúsított terhére rótt cselekmény büntetési tétele életfogytig tartó szabadságvesztés. A gyanúsított lakóhelyét adósságai miatt elárverezték, onnan ki kell költöznie, lakhatása nem megoldott. A fentiekre figyelemmel fennáll a szökésének, elrejtőzésének veszélye. A gyanúsított közvetlen a cselekmény után kijelentette, hogy több személy, így a végrehajtó és a gyámügyesek megölésére is gondolt. Erre tekintettel tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Az ülésen a gyanúsított nem tett vallomást, a bíróság megvizsgálta az ügyészi indítványt, ezek alapján elrendelte a gyanúsított letartóztatását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2018. augusztus 13. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be, a végzés nem vált véglegessé.

 

Budapest, 2018. július 13.