Elrendelte a letartóztatást a Törvényszék a jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem miatt körözött török állampolgár ügyében

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2018. július 25-i ülésén elrendelte annak a török állampolgárnak a letartóztatását, aki ellen 2017-ben a Budakörnyéki Járásbíróság jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt büntetőeljárás lefolytatása céljából nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátott ki. A férfit 2018. március 17-én Azerbajdzsánban fogták el. Az országok igazságügyi hatóságai a törvényi rendelkezéseknek megfelelően átadták a gyanúsítottat a magyar hatóságoknak, aki 2018. július 23-ától őrizetben van.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított a gyanú szerint 2010. május 17. napján német hatósági jelzéssel ellátott DAF típusú tehergépjárművel két táskában - összesen 30 db, kívülről ragasztószalaggal körbetekert - kábítószer-gyanús port tartalmazó "téglát" hozott Magyarország területére, majd másnap Szigetszentmiklós külterületén, az M0 kamionparkolójában átadta két társának, akiket azóta jogerősen elítéltek. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakvéleménye szerint a táskák közel 15 kg súlyú heroint tartalmaztak. A nyomozó hatóság a jelentős mennyiség alsó határának 721 szeresét meghaladó mennyiségű kábítószert a gyanúsított társaitól lefoglalta, közülük az egyik az elfogásukor elismerte, hogy tudomással bírt a táskák kábítószer tartalmáról.

A gyanúsított cselekménye büntetendő és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján továbbra is megállapítható a jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette elkövetésének gyanúja. Az ügyben nyomozás van folyamatban.

A gyanúsított személyi körülményei, a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya, a kiszabható büntetés nagysága együttesen alapozzák meg az ellene elrendelt kényszerintézkedést. Ezért a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2018. augusztus 25. napjáig.

 

A végzést az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette. A végzés véglegessé vált.

Budapest, 2018. július 25.