A környékbeli kislányokat molesztálta a tápiósági idős férfi

 

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2018. augusztus 16-án meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsít.

A 66 éves gyanúsított 2017. év nyarán, több alkalommal a felügyeletére bízott vagy hozzá forduló, illetve a telkén játszó kiskorú, 7-9 éves kislányokat nemi vágya felkeltése, illetve kielégítése céljából fogdosta, simogatta. A kiskorú sértettek ezekről az eseményekről később beszámoltak a szüleiknek.

A gyanúsított terhére rótt cselekmények – bizonyítottság esetén – tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettének, és tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyeletére bízott személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettének megállapítására alkalmasak.

Sz. S. gyanúsított büntetett előéletű.

a gyanúsított terhére rótt cselekmények kapcsán kiszabható szabadságvesztés büntetés kiemelkedő mértékére, fennáll a veszélye, hogy – a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülése érdekében – a gyanúsított szökésével vagy elrejtőzésével az eljárás sikeres lefolytatását megnehezítené vagy meghiúsítaná, ezért jelenléte az eljárás során csak a letartóztatás fenntartásával biztosítható.

Figyelemmel a cselekmény jellegére és arra, hogy az ügyben szereplő tanúk többsége kiskorú, illetve a gyanúsított szomszédi, ismeretségi köréből kerültek ki, alappal feltehető, hogy a gyanúsított a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével az eljárás sikeres lefolytatását megnehezítené, veszélyeztetné vagy meghiúsítaná.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított lakásán a sértett tanúkon kívül más kiskorú személyek is rendszeresen megfordultak, alkalmanként a felügyelete alatt álltak, ezért annak a veszélye is fennáll, hogy a gyanúsított szabadon hagyása esetén más kiskorú személyek vonatkozásában hasonló, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

A bíróság a letartóztatás meghosszabbítása iránti ügyészi indítványt megvizsgálta és megalapozottnak találta. A bíróság álláspontja szerint az előzetes letartóztatás általános és különös feltételei továbbra is fennállnak, ezek alapján elrendelte a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2018. október 18. napjáig.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, a végzés nem vált véglegessé de végrehajtható.

Budapest, 2018. augusztus 16.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály