Börtönbüntetés a késsel és riasztópisztollyal támadóknak

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. szeptember 5. napján megtartott nyilvános tárgyalásán az I. r. vádlottat bűnösnek találta különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, a II. r. vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, mint bűnsegédet. Ezért a bíróság az I. r. vádlott esetében 8 év börtönbüntetést, valamint 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést, a II. r. vádlott esetében 2 év 6 hónap börtönbüntetést és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki. A vádlottak legkorábban büntetésük kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételesen szabadlábra.

A vádlottak élettársak, a sértettel 2015-ben Pilisen egymástól néhány ház távolságra laktak. A kapcsolat a felek között a korábbi években megromlott, mivel a vádlottakat zavarták a sértett állatai, illetve a sértett viselkedése. Rendszeresek voltak a durva szóváltások, fenyegetések. 2015. május 25-én a sértett és az élettársa lóháton elvágtatott a vádlottak háza előtt, mire azok hangos nemtetszésüket fejezték ki, ami újabb szóváltásba torkollott.

Másnap, dél körüli időben az I. r. vádlott bekiabált a sértettnek, aki kiment a házból a kapuhoz. A kapunál a felek vitatkozni kezdtek. A vita során a II. r. vádlott a riasztófegyverét elővette, azzal megfenyegette a sértettet. A sértett - mivel azt gondolta, hogy éles lőfegyverrel áll szemben - a riasztófegyvert egy bottal kiütötte a II. r. vádlott kezéből. Ezt követően lehajolt, hogy a riasztófegyvert felvegye. Az I. r. vádlott ekkor elővette a zsebében lévő 9 cm pengehosszúságú bicskát, amivel a sértettet először nyakon szúrta, majd egy alkalommal, nagy erővel a fején, és további, legalább 15 alkalommal, közepes erővel a fején és a felsőtestén megszúrta. Közben a II. r. vádlott felvette a földről a riasztópisztolyt, és a sérüléseitől előre hajló, a földre néző sértetthez lépett, majd körülbelül 20-30 cm távolságról két alkalommal rálőtt a sértett fejére.

A döntés ellen az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbezést nyújtottak be.

 

Budapest, 2018. szeptember 5.

 

Wenk Patrícia