A Bíróság a letartóztatás végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el

A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte annak a büntetett előéletű férfinak a letartóztatását, akit emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

H. P. gyanúsított kb. 2013 év óta paranoid skizofréniában szenved, emiatt rendszeres gyógykezelésre szorul. Legutóbb 2018. május 7-e és május 25-e közötti időben kezelték e betegségével pszichiátriai osztályon.

A gyanúsított betegségéből adódóan gyakran fenyegette és szidalmazta családtagjait, és tört-zúzott az otthonában. A gyanúsított a sértettel, bátyjával és annak élettársával, valamit édesanyjával együtt lakik egy háztartásban.

2018. szeptember 11. napján a kora délutáni órákban a gyanúsított és a sértett egy gödi ház építkezésén dolgozott. A sértettet észlelte a gyanúsított zavart viselkedést, ezért mondta neki, hogy másnaptól ne jöjjön dolgozni, inkább pihenjen. A gyanúsított közölte a sértettel, hogy szeretne egy darab lécet elvágni a láncfűrésszel, azonban sértett ezt ellenezte. 13 óra 45 perc körüli időben a sértett és a gyanúsított is az udvaron tartózkodott, amikor a gyanúsított magához vette a nyomozás során bűnjelként lefoglalt láncfűrészt, azt beindította, majd a sértett felé indult és felé csapott a láncfűrésszel. A sértett hátrált, elbotlott és elesett, azonban a láncfűrész így is elérte jobb oldalon a hátát és a karját. A sértett felállt, majd mindkét kezével –melyeken vastag munkavédelmi bőrkesztyű volt-, megragadta a láncfűrészt, azt ki akarta csavarni a gyanúsított kezéből. A sértettnek sikerült a láncfűrészen a féket behúzni, így a láncfűrész motorja akadozott. A sértett dulakodás közben megkérdezte a gyanúsítottat, hogy mit akar tenni, mire a gyanúsított közölte, hogy „ők mondták, hogy téged meg kell ölni…”. A sértett elengedte a fűrészt, és elfutott. A gyanúsított egy darabig üldözte a sértettet láncfűrésszel a kezében, majd miután elfáradt visszament az építkezésre.

A sértett értesítette a családját, akik hívták a mentőt és a rendőrséget.

A gyanúsított cselekménye bebizonyítottság esetén emberölés bűntette kísérletének a megállapítására alkalmas.

Az előzményi adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított családját - akik tanúként szereplenek az eljárásban - szabadlábon hagyása esetén megfélemlítené, illetve a gyanúsított korábbi elítélésére és a sértettel szemben tanúsított korábbi magatartására tekintettel az is megalapozottan feltehető, hogy a családtagjai sérelmére – a folyamatban levő büntetőeljárásra figyelemmel akár más személy sérelmére is- újabb, személy elleni erőszakos bűncselekményt követne el.

A Bíróság az indítványt megvizsgálta és megalapozottnak találta. A gyanúsított pszichiátriai betegségére tekintettel a Bíróság a letartóztatás végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2018. október 14. napjáig.

A gyanúsított és védője a döntés ellen fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

 

Budapest, 2018. szeptember 14.