Távollétében hozott ítéletet a bíróság a Tolvajkergetők csoport vezetője ügyében

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. szeptember 14-én folytatólagos nyilvános tárgyalást követően P. T. I. r. vádlott távollétében hozott ítéletet azoknak a férfiaknak az ügyében, akiket önbíráskodás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolt a Pest Megyei Főügyészség.

A bíróság az ügyészi minősítéstől eltérően a vádlottak cselekményét súlyos testi sértés, valamint garázdaság minősített esetében állapította meg. Ezért a törvényszék P. T. I. r. vádlottat társtettesként elkövetett súlyos testi sértés és társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt halmazati büntetésül 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

T. S. II. r., T. R. V. III. r. és B. A. IV. r. vádlottakat is bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett súlyos testi sértés és társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében, a II. r. vádlottat halmazati büntetésül 1 év 3 hónap 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta, esetében elrendelte pártfogó felügyeletét és külön magatartási szabályként előírta, hogy az I. r. vádlottal kapcsolatot ne tartson. A III. r. vádlottat a bíróság halmazati büntetésül 1 év börtönbüntetésre ítélte, mely szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A III. r. vádlott esetében is pártfogói felügyeletet rendelt el és külön magatartási szabályként előírta, hogy az I. r. vádlottal kapcsolatot ne tartson. A IV. r. vádlottra halmazati büntetésül 9 hónap börtönbüntetést, 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztéssel szabott ki. A bíróság a III. és IV. r. vádlottakat előzetes mentesítésben részesítette.

A vád szerinti tények tükrében a vádlottak, hogy vagyoni igényüket érvényesítsék, egy csalikerékpárként kihelyezett, de ellopott biciklit visszaszerezzenek, a sértettet fenyegették, majd több helyszínen bántalmazták is. Közülük I. r. vádlott acélbetétes cipővel fejberúgta, melyhez a vádhatóság az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét társította az önbíráskodás mellett. A bíróság a váddal nem mindenben egyező tények mentén az önbíráskodást nem látta megállapíthatónak és a személy elleni bűncselekményt a fentiek szerint súlyos testi sértés bűntettének befejezett alakzatára minősítette.

Az ítélet nem jogerős, mert ellen az I. r. vádlott védője, valamint a II. r. vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyész, valamint a III. és a IV. r. vádlottak és védőik 3 munkanap gondolkodási időt tartottak fenn. A távollevő I. r. vádlottal a bíróság ítéletét kézbesítéssel közli, annak megtörténte után 8 napon belül fellebbezhet.

 

Budapest, 2018. szeptember 14.

 

Wenk Patrícia