Súlyos büntetést rótt ki a törvényszék a fiatalkorú vádlottakra szexuális erőszak bűntettében

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. október 5-én megtartott, folytatólagos nyilvános tárgyalásán késő délutánba hajlóan hirdetett ítéletet annak a fiatalkorú vádlottnak és hat társának a büntetőügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség Gyermek-és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Önálló Csoportja tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt vádolt meg.

A büntetőügyben voltak olyan vádlottak, akik tagadták a bűnösségüket és voltak olyanok, akik nem tettek vallomást, illetve egy vádlott esetében lehet részbeni beismerő vallomásról beszélni. Alapvetően a bíróság a vádirattal egyezően állapította meg a tényállást és az alábbi büntetéseket szabta ki a vádlottakra.

- I. r. fiatalkorú R. G.-t bűnösnek találta 2 rendbeli tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, (a továbbiakban folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette), ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 8 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

- II. r. fiatalkorú A. F.-et bűnösnek találta 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 4 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

- III. r. fiatalkorú S. P.-t bűnösnek találta 2 rendbeli szexuális erőszak bűntettében, melyből 1 rendbeli cselekmény folytatólagosan elkövetett, valamint súlyos testi sértés bűntettében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 9 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

- IV. r. V. N.-t bűnösnek találta szexuális erőszak és súlyos testi sértés bűntettében mint társtettest, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 9 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

- V. r. Cs. T.-t bűnösnek találta szexuális erőszak és súlyos testi sértés bűntettében mint társtettest, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

- VI. r. fiatalkorú S. S.-t bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében és bűnsegédként elkövetett rongálás vétségében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 4 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

- VII. r. Zs. B.-t bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és önbíráskodás bűntettében ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 9 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A vádlottak a vádbeli bűncselekményt megelőzően fiatalkorúak javítóintézeti nevelése alatt álltak, illetve büntetésüket töltötték egy büntetés-végrehajtási intézetben. 2016 júliusában az I., II. és III. r. vádlottak a javítóintézetben nevelt kiskorú sértett társukat testi épség elleni fenyegetéssel kényszerítették különböző szexuális cselekményekre, majd miután előzetes letartóztatásba és büntetés-végrehajtási intézetbe kerültek, 2016 decemberéig a vádlott-társaikkal együtt, különböző személyi összetételben a büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartott kiskorú sértettek sérelmére követtek el „csicskáztatással” kezdődő, nagyon durva szóbeli és fizikai kényszerítéssel, bántalmazással együtt járó szexuális erőszakot.

A szexuális aktusra kényszerített sértettek, a bántalmazástól való félelmükben eleget tettek a vádlottak akaratának és az agresszió következtében valamennyien súlyos lelki- és egy sértett esetében súlyos fizikai, bordatöréssel járó sérüléseket szenvedtek el.

A törvényszék az I., II., és III. r. vádlottak előzetes letartóztatását fenntartotta, a VI. és VII. r. vádlottak esetében rendelkezett a korábbi felfüggesztett szabadságvesztések végrehajtása elrendeléséről és próbára bocsátás megszüntetéséről.

Az ítélet ellen az I., II., és V. r. vádlottak és védőik enyhítésért, a III. r. vádlott és védője elsősorban részbeni felmentésért és enyhítésért, másodlagosan összességében enyhébb büntetésért, a VI. r. vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A IV. és VII. r. vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet. Az ügyész mindenkire 3 munkanap gondolkodási időt kért.

Budapest, 2018. október 5.

 

Wenk Patrícia