A törvényszék felmentette az iskolatársát megerőszakoló fiatalt, társát próbaidőre felfüggesztette

A Budapest Környéki Törvényszéken dr. Szalay Csaba büntető bíró, 2018. október 11. napján megtartott folytatólagos és nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a fiatalkorú vádlottnak és társainak az ügyében, aki a vád szerint megerőszakolta 6. évfolyamos kiskorú iskolatársnőjét, társai pedig segítséget nyújtottak neki ebben.

A törvényszék ítélete:

- az I. r. fiatalkorú R. G.-t a tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak vádja alól felmentette (továbbiakban szexuális erőszak),

- a II. r. fiatalkorú Sz. I.-t mint bűnsegédet bűnösnek találta szexuális erőszak bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte, mely büntetés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és pártfogó felügyeletét rendelte el.

A Pest Megyei Főügyészség vádiratával szemben, a bíróság az I. r. vádlott esetében erőszakot, minősített fenyegetést nem állapított meg. A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett nem tiltakozott a nemi cselekmény ellen, nem fenyegette őt az I. r. vádlott. A bűncselekmény időpontjában 15 éves I. r. vádlott nem tudott a kiskorú sértett életkoráról, amit azonban a 16 éves II. r. vádlottról nem lehet elmondani, aki az osztálytársa volt a kiskorú sértettnek. A II. r. vádlott bűnsegédként valósította meg a terhére rótt bűncselekményt, ami enyhítő körülménynek számít.

Az ítéletet az I. és II. r. vádlottak és védőik tudomásul vették, az ügyész az I. r. vádlott esetében fellebbezést nyújtott be a bűnösség megállapítása és a büntetés kiszabása érdekében, a II. r. vádlott esetében 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

 

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2018. október 11.

Wenk Patrícia