Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a szerepjáték ürügyén embert ölő vádlottakat

A Budapest Környéki Törvényszék büntető tanácsa 2018. október 12-én folytatólagos és nyilvános, helyszíni tárgyalási napot is beiktató tárgyalás-sorozatot követően a vádlottak távollétében hirdetett ítéletet azoknak a férfiaknak az ügyében, akiket az ügyészség előre kitervelten, elkövetett emberölés bűntettével vádolt meg.

A bíróság a Pest Megyei Főügyészség vádiratával szemben a vádlottak esetében az aljas indokból elkövetett emberölés bűntette minősítő körülményét is megállapította. Ezért I. r. M. G. vádlottat társtettesként előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettéért életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az I. r. vádlott legkorábban 25 év letöltése után bocsátható feltételes szabadlábra. II. r. T. A. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki társtettesként előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. r. vádlott legkorábban 30 év letöltése után helyezhető feltételes szabadlábra.

A törvényszék az indoklásában rámutatott, hogy a közvetett bizonyítékok zárt logikai láncolata tényszerűen bebizonyította, hogy a vádlottak ölték meg a sértettet és az emberölésben az I. r. vádlott is egyértelműen részt vett. A vádlottak létfenntartásuk egy részét bűncselekmények elkövetésével biztosították, ebből adódóan, a sértettel keletkezett elszámolási vitát követően az életformaként megélt szerepjátszást használták ürügyül a sértett megöléséhez. A bíróság tényként tekintett a vádlottak antiszemita nézeteire is, illetve arra, hogy a sértett az identitását fölvállalta és a vádlottaknak a vállalkozásuk beindításához nyújtott kölcsönt visszakérte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak védői fellebbezést jelentettek be. A bíróság az eddig bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottak letartóztatását elrendelte.

 

Budapest, 2018. október 12.

Wenk Patrícia