Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a fiatal férfit, aki a vád szerint 12 késszúrással ölte meg barátnőjét

A Budapest Környéki Törvényszék büntető tanácsa 2018. október 17-én folytatólagos és nyilvános tárgyalás-sorozatot követően hirdetett ítéletet annak a fiatal férfinak az ügyében, akit a Pest Megyei Főügyészség előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt.

A bíróság a Pest Megyei Főügyészség vádirati tényállását elfogadta és megállapította, hogy a vádlott okozta a sértettnek a 17 rendbeli bőr és lágyrészfolytonosság (ebből 12 rendbeli késszúrás általi) sérüléseket. A törvényszék az előre kitervelten és a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette minősítő körülményeit is megállapította, ezért K. B. vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A vádlott legkorábban 25 év letöltése után bocsátható feltételes szabadlábra.

A vádlott a bizonyítási eljárás során több, különböző féle vallomást tett, melyek ilyen formán az enyhítő körülmények megkérdőjelezését jelentették. A bíróság tényként kezelte, hogy elmeműködésbeli korlátja a vádlott cselekedetének nem volt. A sértett csak, mint barátjára gondolt, a bűncselekmény elkövetésének időpontjában a 20. életévét betöltött vádlottra, aki ellenben szerelmes volt a lányba. A sértett elutasította a vádlott közeledését, amely frusztrációt kiváltva, agresszióba torkollott.

A törvényszék az indoklásában rámutatott, hogy a vádlott életvitele, éjszakai munkavégzései jó alkalmat teremtettek a bűncselekmény elkövetésére. A hajnali, éjszakai elfoglaltság nagyapja tehenészetében, a sértettért Budapestre történő éjszakai autózások, a holttest elrejtése azon a földterületen, az avarban, ami a család tulajdonát képezte, mind-mind a közvetett bizonyítékok zárt logikai láncolatába illeszkedett. A bíróság meglátása szerint a vádlott által megnézett, 6 db nőket kínzó inkriminált videó hatást gyakorolt a vádlottra erőszakos, szadisztikus fantáziáját erősítve ezzel. A bíróság kétséget kizáróan megállapította, hogy az ölés szándéka jelen volt a vádlottnál, melyet a sértetti visszautasítás és a videók váltottak ki belőle.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott enyhítésért, a védője a tényállás részbeni megalapozatlansága, téves jogi minősítés és enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

 

Budapest, 2018. október 17.

Wenk Patrícia