Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a söröskorsót hajító férfi

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. október 17-én megtartott nyilvános folytatólagos tárgyalásán 2 év végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta K. J. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.

A bíróság az ügyészségi tényállásban foglaltakra figyelemmel elrendelte a szakvélemény kiegészítését arra vonatkozóan, hogy a vádlott a söröskorsó hajítással maradandó fogyatékosságot okozott-e a sértettnek. A vizsgálat azonban megállapította, hogy a sértett nem szenvedett el ilyet.

A vádlott és a kiskorú sértett kiskunlacházi lakosok. Közöttük a vádbeli napot megelőzően személyes konfliktus nem volt, azonban a vádlott nem szerette a sértett társaságát, őt „balhés kisebbségieknek” tartotta. 2016. június 24-ről-25-re virradó éjszaka a vádlott a helyi kocsmában tartózkodott barátaival, ahol szeszes italt fogyasztott. A kiskorú sértett barátaival és rokonaival aznap este szintén a kocsma előtt az utcán beszélgetett sört ivott. A két társaság tagjai között később veszekedés, lökdösődés támadt illetőleg a résztvevők néhány alkalommal meg is ütötték egymást. A vádlott egy söröskorsóval a kezében szintén kiment a kocsma elé és egy ideig nem avatkozott a konfliktusba, azt közelről szemlélte. Ennek során végignézte, ahogy a kiskorú sértett egy másik emberrel dulakodik, majd amikor az a sértettől eltávolodott, a vádlott a kezében levő söröskorsót egy-másfél méter távolságból oldalról nagy erővel a sértett fejéhez hajította. A sértett fején a korsó darabokra tört, a sértett pedig a földre zuhant és rövid időre elvesztette az eszméletét. A vádlott 1 óra 3 perckor értesítette a rendőrséget és a mentőket a verekedés tényéről és arról, hogy sérült van a helyszínen, de a mentők kiérkezéséig a sértettet barátai a kórházba vitték, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője 3 munkanap gondolkodási időt tartottak fenn.

 

Budapest, 2018. október 17.

Wenk Patrícia