Kádba fojtotta csecsemőjét a fiatal anya

A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, akit tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A gyanúsított házasságban él, mely kapcsolatból 2018. július 6-án fiú gyermekük született, aki az ügy sértettje. A család a rendezett körülmények között él.

A gyermek születését követően a gyanúsított magatartása megváltozott, félt, hogy a gyermekkel kapcsolatos teendőket nem tudja megoldani. A szülést követően az öngyilkosság gondolata is felmerült benne. Ennek ellenére megfelelően ellátta a gyermeket, agresszív magatartást a bűncselekmény napjáig nem tanúsított sem a gyermekkel, sem más személlyel szemben. A gyanúsított lelki problémái miatt pszichológus segítségét rendszeresen igénybe vette.

2018. október 26-án 12 óra körüli időben, a gyanúsított egyedül tartózkodott otthon gyermekével. A nagy fürdőkádba vizet engedett, a gyermeket levetkőztette, majd addig tartotta a víz alatt, míg a gyermek életét vesztette.

A sértett halálát fulladás okozta.

Ezt követően a gyanúsított egy törülközőbe csavarta a gyermek testét és a nappaliban az ágyra fektette, majd gyógyszerrel és késsel öngyilkosságot kísérelt meg. A délutáni órákban Szolnokra utazott, ahol a rendőrségen bejelentette, hogy megölte gyermekét.

A gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének a megállapítására alkalmas.

A gyanúsított a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, mely a várható büntetés nagyságát is megalapozza és a bűncselekmény jellegére, a szökés, elrejtőzés veszélyére, valamint a közérdekre való tekintettel indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése.

A Bíróság az indítványt megvizsgálta és megalapozottnak találta. A gyanúsított kezeletlen betegségére tekintettel a Bíróság a letartóztatás végrehajtását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte el az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2018. november 29. napjáig.

A gyanúsított a döntést tudomásul vette, védőjének a fellebbezésre három nap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály

Budapest, 2018. október 29.