Javítóintézetbe került a 13 éves fiatalkorú gyanúsított, aki kirabolta rokonát Érden

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2018. november 10-én megtartott ülésén elrendelte annak a 13 éves, fiatalkorú terheltnek a letartóztatását, akit fogyatékosságánál fogva a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít az Érdi Rendőrkapitányság.

A nyomozás eddigi adatai alapján a következő tényállás állapítható meg:

A sértett egy korábbi autóbalesete miatt kerekesszékbe került, így mozgásában korlátozott, illetve süket személy. A gyanúsított és a sértett korábbról már ismerték egymást, rokoni kapcsolatban állnak.

A sértett 2018.november 6. napján a délutáni órákban elindult a kerekesszékében Érden a vasút irányába, majd egy kávéautomatából kávét vásárolt, és az automatából visszaadott pénzt a nyakába akasztott táskájába tette vissza. A sértett ezt követően elindult, majd a gyanúsított, - aki ez idő alatt kerékpárral mindvégig a sértett közelében kerékpározott és több alkalommal kikerülte a sértett tolókocsiját -, így észlelte azt is, hogy a pénzt a sértett a táskájába tette vissza. Fk. gyanúsított elhatározta, hogy a sértett táskáját megszerzi, és megállt a sértett kerekesszéke mellett és az egyik kezében a nála lévő kerékpárt tartotta, míg a másik kezével ellökte a kerekesszékben ülő sértettet, melynek eredményeként a tolókocsi elgurult. Ezt követően a gyanúsított a sértett után ment és a kerekesszékével együtt felborította a sértettet. A gyanúsított a sértett nyakába akasztott táskáját kitépte a sértett nyakából oly módon, hogy a táska pántja elszakadt. Miután elvette a sértett táskáját, a biciklivel eltekert a következő sarokig, ahol megnézte a táska tartalmát, abból kivette a sértett pénztárcáját a benne lévő 38.000,-Forinttal együtt, valamint a sértett gyógyszereit is, majd visszatekert a sértetthez és a sértett táskáját visszadobta a sértett mellé. Miután visszadobta a táskát, a kerékpárról leszállt, majd a kerékpárt megemelte és annak hátsó kerekével elkezdte ütlegelni a földön fekvő sértettet, majd a kerékpárjával távozott a helyszínről.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény a rablás bűntette kiemelkedő tárgyi súlyú, büntetési tételű.

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított és a sértett rokoni kapcsolatban állnak egymással, valamint azonos lakókörnyezetben élnek, továbbá a cselekményt követően tanúsított magatartása alaposan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértett tanút megpróbálná befolyásolni, illetve hogy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A gyanúsított életkorából adódóan büntetlen előéletű, azonban az Érdi Rendőrkapitányságon összesen 8 vagyon elleni bűncselekmény, illetve két könnyű testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás, mely bűncselekmények vonatkozásában a nyomozás megszüntetésére került sor gyermekkor, mint büntethetőséget kizáró ok miatt.

A bíróság a gyanúsított meghallgatását és az ügyészi indítvány megvizsgálását követően, azzal egyetértve, elrendelte a fiatalkorú gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2018. december 10. napjáig.

A bíróság a fiatalkorú gyanúsított letartóztatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapesti Javítóintézetében rendelte végrehajtani.

A végzés ellen a gyanúsított, védője és törvényes képviselője is fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

 

Budapest, 2018. november 10.