Illegális cigarettagyártókat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. november 21-én megtartott, folytatólagos nyilvános tárgyalásán hirdetett ítéletet annak a hat vádlottnak az ügyében, akik illegális cigarettagyártást folytattak és a különböző telephelyeken hatósági intézkedés keretében összesen 120. 421. 265 szál cigarettát foglaltak le tőlük a rendőrök.

Alapvetően a bíróság a vádirattal egyezően állapította meg a tényállást és az alábbi büntetéseket szabta ki a vádlottakra.

- I. r. Cs. J.-t bűnösnek találta bűnsegédként elkövetett a jövedéki adózásról szóló törvényben előírt hatósági engedély nélkül jövedéki termék előállításával a költségvetésnek különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében (a továbbiakban költségvetési csalás bűntettében), ezért őt a bíróság 2 év végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

- II. r. A. D.-t bűnösnek találta társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év 10 hónap végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

- III. r. A. H.-t bűnösnek találta társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év 10 hónap végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

- IV. r. V. H.-t bűnösnek találta társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év 8 hónap végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

- V. r. G. L.-t bűnösnek találta társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év 6 hónap végrehajtásában 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

- VI. r. D. S.-t bűnösnek találta társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, ezért őt a bíróság 1 év 8 hónap végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az eljárás során azonosítatlan, részben külföldi illetőségű személyek hatósági engedély nélküli cigarettagyártás szervezésébe fogtak, amely illegális tevékenységet Magyarországon, Szigethalom és Tököl területén folytattak, Az I. r. vádlott egy cég ügyvezetőjeként bérbe vette a telephelyeket és repülőgéphangárt és továbbadta a román állampolgárságú, az eljárás során ismeretlenül maradt személyek részére. A célnak megfelelő raktárépületekben az ipari mennyiségben előállításra kerülő cigaretta legyártására alkalmas gépek, berendezések és alapanyagok elhelyezésére, majd az engedély nélküli gyártásra, valamit a legyártott cigaretták és papírdobozok további tárolására 2016 márciusa-áprilisa előtt, az ismeretlen személyazonosságú szervezők külföldről, elsősorban a Moldáv Köztársaságból és Romániából toboroztak munkásokat. A cigarettagyártást reggel 5-6 órától este 9 óráig végezték. A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy nem szabályszerű munkavégzés keretében végzik tevékenységüket.

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság járőrei 2016. április 13. napján, a szigethalmi telephelyen tartott ellenőrzés során tetten érték II., III., IV., V., VI., r. vádlottakat. A rendőri intézkedés során 1.207.399.760 forint, 2016. április 20. napján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság pénzügyi nyomozói a Tököli Repülőtéren további 2.164.395.660 forint értékben foglaltak le cigarettát, vágott dohányt. A hatósági intézkedések keretében összesen: 120.421.265 szál cigarettát foglaltak le. Az I. rendű vádlott tehergépjárművet is biztosított a cigarettagyártás folyamatához és a gyártási hulladék elszállításához. A tettenérése során a gépjármű rakterében 26 zsák, összesen 534,2 kg dohánytörmeléket találtak nála.

Az ítélet ellen az ügyész az I. r. vádlottra súlyosításért, az I. r. vádlott védője enyhítésért fellebbezett, az I. r. vádlott 3 munkanap gondolkodási időt kért. Az ügyész, a II.-VI. r. vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet. Az I. r. vádlott vonatkozásában a döntés nem jogerős.

 

Budapest, 2018. november 21.

Wenk Patrícia