Megölte szállásadóját életfogytiglani fegyházbüntetést szabott ki a Törvényszék

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. november 26-án folytatólagos és nyilvános tárgyalás-sorozatot követően hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki kegyetlenül megölte szállásadóját.

A bíróság a Pest Megyei Főügyészség tényállásával és indítványával egyezően, a vádlottat bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet indoklásában dr. Szalay Csaba bíró kiemelte, annak ellenére, hogy a vádlott a bizonyítási eljárás során emlékezetkiesésre hivatkozott, első vallomását, később beismerő vallomásra változtatta és tettét megbánta, nem kívánta a sértett halálát, azonban abba belenyugodva cselekedett. A bíróság a 3 csapás elvét kellett, hogy alkalmazza a vádlott esetében, ezért nem volt lehetőség határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására. A törvényszék a két minősítő körülményt a sérülések helyére, jellegére, és az ütések, rúgások számára figyelemmel állapította meg. A sértett halálát a 15-20 rendbeli brutális bántalmazásból eredő vérbelehelés, koponyalapi törés, kétoldali bordatörés, nyelvcsonttörés okozta.

A vádlott a vádbeli időszakban alkalmi munkákból élő, szeszesitalt és kábítószert is fogyasztó, büntetett előéletű, agresszív, kötekedő személyiségű férfi volt. A sértett számos sorsszerű megbetegedésben szenvedő, agyi infarktus utáni, figyelmi, emlékezeti- és beszédzavarral, valamint szédülékenységgel küzdő, nehezen élő férfi volt. A fizikai erőkifejtésében és mozgásában is korlátozott sértett a betegségeire rendszeresen gyógyszert szedett, szeszes italt nem fogyasztott és más káros szenvedélye sem volt.

A vádlott az ügy sértettjével annak örkényi ingatlanában, albérletben lakott, napi 1000 forintot fizetett a sértettnek szobahasználatért és a megállapodás értelmében élelmiszerrel látta el a sértettet. A vádlott napközben keveset tartózkodott otthon, az együttélés alatt azonban előfordultak veszekedések.

2016. szeptember 2-án a vádlott munka után ittasan megjelent testvérénél, majd szóváltást követően testvérét és annak fiát is megütötte. A dulakodás után a vádlott elment a munkaadójához, ahonnan fejszével és benzineskannával tért vissza rokonához és öléssel, illetve az ingatlan felgyújtásával fenyegetőzött, később a helyszínről eltávozott. A helyi kocsmába ment inni, innen pedig a vasútállomásra, ahol szintén kötözködött, verekedett a forgalomirányítóval. A vádlottat, az esti órákban az állomáson történt helyszíni, rendőri intézkedést követően egy ismerőse kísérte haza a sértettel közös lakhelyükre. Ekkor a vádlott a sértett lakrészébe ment és az ágyban fekvő férfit többször fejen, nyakon, arcon ütötte. A sértett lekerült a földre, ahol a vádlott legalább kétszer a sértett fejét a padlózatba verte, majd a deréktáját, hátát megtaposta. A sértett 15-20 rendbeli brutális, halálos sérülést szenvedett el. A vádlott ezek után kábítószer hatása alatt átment munkaadójához és elmondta, hogy megölte a sértettet. A munkaadó értesítette a rendőrséget.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője a tényállás, a minősítés és enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Budapest, 2018. november 26.

Wenk Patrícia