A törvényszék másodfokon helybenhagyta a gödöllői gázoló büntetését

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokú büntetőtanácsa 2018. november 27-i nyilvános ülésén ügydöntő határozatával helybenhagyta az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság ítéletét.

A fellebviteli nyilvános ülésen a tanács elnöke részletesen ismertette, a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára vonatkozó minősítő körülmények meglétét, amely a bíróság szerint megmagyarázza az elsőfokú ítélettel kiszabott büntetés helybenhagyását.

A vádlott által erőszakkal elvett jármű, a Kresz szabályainak szándékos és durva megsértése, amely a veszélyhelyzet kialakulására irányuló akarattal párosult, a vitathatatlanul bódult állapotban való, a vádlott mentális alkalmaságára utaló körülmények mind ellene mondanak a vádlott és védője által előterjesztett, halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége megállapításának. A törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság középmértéket 1 év 8 hónappal meghaladó, többszörös halmazati büntetésként kiszabott börtön fokozatú szabadságvesztés büntetését.

A Gödöllői Járásbíróság Sz. L. vádlottat 2018. február 13-án meghozott ítéletében bűnösnek mondta ki jármű önkényes elvételének bűntettében, közúti veszélyeztetés bűntettében, járművezetés bódult állapotban vétségében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, ezért őt halmazati büntetésül 11 év 8 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre, 5 év közúti járművezetéstől és 8 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az elsőfokon eljáró ügyész az ítéletet tudomásul vette, így súlyosításra semmiképpen nem kerülhetett volna sor. A másodfokú bíróságnak a helybenhagyáson kívül a büntetés enyhítésére lett volna még lehetősége.

A ítélet a mai napon jogerős további fellebbezésnek helye nincs.

 

Budapest, 2018. november 27.

Wenk Patrícia