Beismerte bűnösségét a fegyházban fogvatartott társát megütő férfi

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. december 5-én megtartott nyilvános folytatólagos tárgyalás-sorozatot követően 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, aki jogerős fegyházbüntetése végrehajtása alatt megverte fogvatartott társát. A bíróság döntése értelmében a terhelt feltételes szabadságra nem bocsátható.

A Törvényszék a Pest Megyei Főügyészség indítványával egyezően életveszélyt okozó súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, aki a tárgyaláson beismerő vallomást tett.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott és a sértett a bűncselekményt megelőzően nem ismerték egymást, a cselekmény idején ugyanazon a helyen töltötték jogerős fegyházbüntetésüket. A vádlott és néhány zárkatársa 2017. június 11-én a fürdőrészlegéhez ment más ügy tisztázása végett, amikor is a keresett személyt nem találták ott, viszont összetalálkoztak a sértettel, akivel a vádlott társaságában lévő egyik zárkatársnak korábbi debreceni raboskodásuk idejéről vélt elszámolási vitája támadt, amiért gondolták, hogy elégtételt vesznek a sértetten. A vádlott és társai körül állták a sértettet, majd lökdösni kezdték. Egy másik a fürdőben tartózkodó fogvatartott szóvá tette mit művelnek, mire őt combon rúgták. Ez alatt a sértett megpróbált elmenni a helyszínről, a vádlott azonban észrevette, megütötte, aki ettől a földre esett, beverte a fejét a talajba és elvesztette az eszméletét. A vádlott és társai ekkor értesítették a felügyeletet a történtekről, majd elvitték a sértettet az egészségügyi körletre. A koponyaűri vérzés és az agyzúzódás következtében a sértettnél közvetett életveszélyes állapot alakult ki.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, a vádlott és védője tudomásul vették a döntést. Az ítélet nem jogerős.

 

Budapest, 2018. december 5.

 

Wenk Patrícia