A törvényszék elrendelte a letartóztatást szexuális bűncselekmény gyanúja miatt

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2018. december 14-én elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, akit tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a gyanúsított 2018. október 7-én, a nevelése alatt álló kiskorú gyermekével szexuális cselekményt végzett.

A cselekmény a Btk.l97.§-a szerint minősülő, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.

A megalapozott gyanú tárgyát képező kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény jellegéből adódóan, illetőleg a középmértékes büntetéskiszabási szabályokra, valamint a terhelt külföldi kötődésére figyelemmel feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne, a bizonyítás eredményességét a tanúk befolyásolásával veszélyeztetné. Az ügyben a nyomozás jelenleg folyamatban van, a cselekmény bebizonyíthatósága érdekében további nyomozati cselekmények végrehajtása szükséges.

A fenti okok olyan súllyal esnek latba, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt cél a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, valamint a terhelt és a büntetőeljárásban részt vevő más személyek viszonyára figyelemmel a letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés (így távoltartás vagy bűnügyi felügyelet) alkalmazásával nem biztosítható.

Mindezeket figyelembe véve a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra 2019. január 14-ig.

 

A döntés ellen a gyanúsított és védője elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan a bűnügyi felügyelet miatt (vállalná nyomkövető technikai eszköz viselését) fellebbezést jelentett be, a végzés nem vált véglegessé, de végrehajtható.

 

Budapest, 2018. december 14.

Wenk Patrícia