Meghosszabbították a letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akit szexuális bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak

 A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. január 11-i ülésén meghosszabbította annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, akit a gyanú szerint tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A bíróság a hosszabbított letartóztatást 2019. április 14. napjáig az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb három hónap időtartamra rendelte el. A gyanúsított korábban elutasította a hazugságvizsgáló alkalmazását, most úgy nyilatkozott hajlandó alávetni magát az eljárásnak.

Megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a gyanúsított 2018. október 7-én, a nevelése alatt álló kiskorú gyermekével szexuális cselekményt végzett. A cselekmény a Btk. 197.§-a szerint minősülő, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.

A bíróság a letartóztatás meghosszabbítására irányuló ügyészi indítványt megvizsgálta, álláspontja szerint a letartóztatás általános és különös feltételei továbbra is fennállnak.

A megalapozott gyanú tárgyát képező kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény jellegéből adódóan, illetőleg a középmértékes büntetéskiszabási szabályokra, valamint a terhelt külföldi kötődésére figyelemmel feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, így különösen megszökne, elrejtőzne, a bizonyítás eredményességét a tanúk befolyásolásával veszélyeztetné. Az ügyben a nyomozás jelenleg folyamatban van, melynek során a korábban már kihallgatott, illetve újabb tanúk kihallgatása, esetleges szembesítések, további nyomozati cselekmények végrehajtása szükséges.

 

Budapest, 2019. január 14.

Wenk Patrícia