Kölcsönös bántalmazásból emberölés

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. február 4-én megtartott nyilvános folytatólagos tárgyalássorozatot követően 15 év fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta V. L. vádlottat különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében. A vádlott legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott szabadulását követően ismerkedett meg a pultosként dolgozó sértettel. Rövidesen összeköltöztek, majd többször hosszabb-rövidebb ideig külön is éltek. Mindketten rendszeresen fogyasztottak szeszes italt, a sértettet környezete alkoholbetegnek tekintette. Ittas állapotában bárkivel durván, sértő módon tudott viselkedni. A felek között az italozás miatt gyakoriak voltak a veszekedések, melyek többször a tettlegességig fajultak. 2016. szeptember végétől a sértett újra együtt lakott a vádlottal. A vádlottban többször felmerült, hogy a sértett megcsalta-megcsalja, ez tovább fokozta a kettejük közötti feszültséget. 2016. október 20-án, amikor a vádlott hazatért a munkából közölte a sértettel, hogy tudja, hogy megcsalta. A sértett helyeselt, erre a vádlott arcon ütötte. A sértett oldalba rúgta a vádlottat, aki azt észlelte, hogy a sértett kezében egy kés van, amivel a hasa előtt tartva fenyegetőzik. A sértett és a vádlott ezt követően kölcsönösen bántalmazni kezdték egymást. A dulakodás alkalmával a vádlott felületes vágott sérülést szenvedett el. A vádlott a sértettet többször arcon ütötte, ököllel és lábbal is bántalmazta, melynek következtében a sértett néhány órán belül az életét vesztette. A vádlott a sértettet a házban hagyta, majd eltávozott a helyszínről. A vádlott letartóztatásáig ismerőseinél lakott, akiknek azt mondta, hogy a sértett dolgozik. A sértett földi maradványait egy hónapra rá a lakás tulajdonosa találta meg.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett. A vádlott és védője annak ellenére, hogy a tárgyaláson a vádlott ténybelileg elismerte a bűncselekmény elkövetését, más minősítés (erős felindulásból elkövetett emberölés) és enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.

Ügyészi indítványra a bíróság fenntartotta a vádlott letartóztatását a jogerős ítéletig, melyet az eljárásban résztvevő felek tudomásul vettek.

 

Budapest, 2019. február 4.