Illegális marihuána ültetvényért fegyházbüntetést szabott ki a Törvényszék

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. február 5-én megtartott nyilvános folytatólagos tárgyalássorozatot követően bűnösnek mondta ki az I. r. vádlottat és vádlott-társait mint társtetteseket, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében. A II. r. vádlottat lopás bűntettében is elítélte a bíróság és halmazati büntetésül 5 év fegyházbüntetésre és 6 évi közügyektől eltiltásra ítélte, akárcsak az I. r. vádlottat. Az I. és II. r. vádlottak a büntetésük kétharmad részének letöltését követő napon a feltételes szabadság kedvezményében részesülhetnek. A III r. vádlottat 3 év fegyházbüntetéssel és 4 év közügyektől eltiltással, a IV. r. vádlottat halmazati büntetésül 3 év 6 hónap fegyházbüntetéssel és 4 év közügyektől eltiltással sújtotta. A III. r. vádlott esetében 100. 000 forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. A III. és IV. r. vádlottak a szabadságvesztés büntetésük fele részének letöltését követő napon kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

 

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott és társai 2014 folyamán elhatározták, hogy úgy keresnek pénzt, hogy egymással együttműködve, nagy tételben cannabisz növényeket (marihuánát) termesztenek, majd a növényekből kinyert kábítószert eladják. A cannabisz növények termesztésére Veresegyház területén – kifejezetten ebből a célból – két ingatlant vásároltak és 2015 júniusától, majd augusztusától nagyüzemben azonos technikai feltételek kialakítása mellett, ugyanolyan elektromos szerelvényeket, tápoldat sorozatokat, tenyészföldet felhasználva gondozták a növényeket. Az I. r. vádlott töltötte be az irányító szerepet, ő intézte a leszüretelt kábítószer értékesítését, osztotta ki a tevékenységükért járó pénzt a másik három vádlott-társnak, de az ültetvényekkel járó munkákban közvetlenül nem vett részt. A vádlottakat 2016. február 5. napján rendőri intézkedés keretében előállították, a két ingatlanon lévő illegális marihuána-ültetvényeket felszámolták. A vádlottaknak a marihuána termesztéséből és értékesítéséből származó jövedelme pontosan nem meghatározható, de az értékesítés céljából termesztett, értékesített, ill. értékesítésre továbbadott kábítószer mennyisége 2089 tő cannabisz növény, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát (1000 tő). A vádlottak ezen tevékenységükkel jogosulatlan áramvételezést is megvalósítottak, mely kár az ELMÜ részére nem térült meg.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett. Az I. és II. r. vádlottak és védőik enyhítés miatt jelentettek be fellebbezést. A III. és IV. r. vádlottak tudomásul vették a bíróság döntését.

 

Budapest, 2019. február 5.

 

 

 

Wenk Patrícia