Bizonyítottság hiányában felmentették a vádlottakat

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. február 8-án megtartott folytatólagos és nyilvános tárgyalásán hirdetett ítéletet annak a két férfinak az ügyében, akiket nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádoltak.

A vádlottak közösen határozták el, hogy a Mendén élő jómódúnak tartott idős házaspár lakásából tulajdonítanak el pénzt. A sértett házaspár férfi tagja a házban különféle, szekrényekbe, polcokra rejtette a milliós nagyságrendűre becsülhető megtakarítását. A vádlottak tisztában voltak azzal is, hogy mivel a házaspár többnyire otthon tartózkodik, tervük ellenállásba ütközhet. Az I. r. vádlott 2015. október 15-én este besurrant az idős emberek házába, míg a II. r. vádlott a helyszínen figyelt. Amíg az I. r. vádlott pénz után kutatott a lakásban, a sértett férfi meglepte a vádlottat. Az I. r. vádlott a férfit többször megütötte, majd a kanapéra lökte. A sértett fejére, valamint belső combjára cipőtalppal rátaposott, a mellkasára térdelt, fejét a gázvezeték csőbilincsébe verte, majd egy késsel brutálisan hasba szúrta. A II. r. vádlott nem tudta figyelmeztetni az I. r. vádlottat arra, hogy időközben az idős asszony is hazaérkezett. A vádlott miután észrevette a nőt, nagy lendülettel a kezében lévő késsel brutálisan őt is hasba szúrta. A szúrás lendületétől a sértett asszony a falnak csapódott. Az I. r. vádlott az addig megtalált 70 ezer forintot, valamint az asszony mobilját vette magához, majd társával együtt távozott a helyszínről.

A bíróság az I. r. és a II. r. vádlottat felmentette az ellenük felhozott vádak alól.

A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a 26 es a 24 éves vádlottak bűnösségét nem látta bizonyítottnak.

Az ügyben egy közvetlen, objektív bizonyíték, emellett két közvetett személyi bizonyíték, két tanúvallomás állt rendelkezésre, amelyek a vádlottak bűncselekményben való részvételére utaltak. E vallomásokat azonban a bíróság nem fogadta el, mivel a tanúkat szavahihetetlennek tekintette.

A döntés ellen az ügyész a vádlottak bűnösségének megállapítása, valamint büntetés kiszabása miatt nyújtott be fellebbezést.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest 2019. február 8.

Gyimesi Kinga

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály