Drog hatása alatt álmában szúrta mellkason barátját

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. február 18-án elrendelte annak a férfinak a bűnügyi felügyeletét, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít.

Gy. A. gyanúsított és a sértett közel hat éve állnak baráti kapcsolatban. 2019. február 15.-én az esti órákban találkoztak, majd az estét együtt töltötték, a környéken autóztak, közösen elszívtak egy „füves cigit”, majd autóval elmentek 23 és 24 óra között Gödön a Duna-partra. A sértett az autóban ülve elaludt, a gyanúsított pedig– minden előzmény nélkül- egy fekete műanyag nyelű, 11,5 cm pengehosszúságú késsel mellkason szúrta.

A sértett a szúrás hatására felébredt. Amikor a kést meglátta a mellkasában, kinyitotta a jármű ajtaját, kiszállt a járműből, kihúzta a kést a mellkasából, majd levette a kabátját, a pulóverét és a pólóját, és elszorította a vérzést. Ekkor a gyanúsított arra utasította, hogy szálljon be a járműbe, és elindultak a Váci Jávorszky Ödön Kórházba. Útközben a kést a gyanúsított a sértett kérésére Sződliget után kidobta az autóból. A sértettet a kórházból mentővel továbbszállították a budapesti Honvéd Kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A sértett sérülései életveszélyesnek minősülnek.

A gyanúsított a cselekmény elkövetése után a sértett szüleinek a lakására ment, ahol azt a tájékoztatást adta a szülőknek, hogy a sértettet, egy ismeretlen személy szúrta meg.

A nyomozási bíró az ügyészi indítványt megvizsgálta és megalapozottnak találta, a letartóztatás általános oka, a szabadságvesztéssel is büntetendő bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja a gyanúsítottal szemben fennáll. Tekintettel arra, hogy a gyanúsított a nyomozás során a gyanút ismeretlen személyre kísérelte terelni, megalapozottan lehet következtetni arra, hogy a bizonyítást veszélyeztetné. Mivel a gyanúsított rendezett hátterű, és büntetlen előéletű, vele szemben elegendő nyomkövető technikai eszközzel biztosított bűnügyi felügyelet elrendelése az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb azonban 2019. június 18. napjáig.

A végzés a mai nappal véglegessé vált.

 

Budapest, 2018. február 18.

 

Gyimesi Kinga

Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály